Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Met déze interieurtips voorkom je dat je huis in het najaar te donker wordt

met-deze-interieurtips-voorkom-je-dat-je-huis-in-het-najaar-te-donker-wordt.jpg

Nu de dagen steeds donkerder worden kan het in je huis ook een beetje donker en ongezellig gaan aanvoelen. Zonde, want dit heeft ook weer invloed op je humeur. Daarom hier een paar interieurtips van experts om je huis juist in deze donkere dagen lekker op te fleuren.

En nee, daarvoor hoef je níet diep in de buidel te tasten.

Koop verse planten (en laat ze er helder uitzien)

Van alle interieurtips is dit misschien wel de belangrijkste. “Het maakt namelijk niet uit welke taal je spreekt of uit welk land je komt, bloemen zijn een universeel symbool van geluk,” aldus interieurontwerper Gabrielle Santiago. “Door wekelijks verse bloemen in je huis te zetten, worden gevoelens van vreugde, schoonheid en levendige energie vastgelegd in je huis.”

Je hoeft echt niet elke week dure boeketten bij een bloemist te halen, want bij de supermarkt heb je vaak voor een lagere prijs ook mooie boeketten. Vergeet ook niet mooie vaste kamerplanten in huis te halen. Onderzoek wijst namelijk uit dat alles wat groene of natuurlijke beelden oproept, psychologisch gezond voor je is. Het opvullen van elke hoek met wat groens kan je stemming dus écht veranderen.

Vervang ‘doffe’ verlichting in je huis

Volgens interieurontwerper LeeAnn Baker kun je het beste beginnen met de verwaarloosde gloeilampen in je huis die inmiddels zijn doorgebrand. Kies voor led-lampen die helder licht afgeven. “Overweeg om vieze, vergeelde of donkere lampenkappen te vervangen zodat het licht er echt mooi doorheen kan komen. Dit is ook een mooi moment om glazen kappen schoon te maken die mogelijk stof of vet bevatten en het licht verhinderen om naar buiten te komen. Dimmers zijn erg handig omdat je de hoeveelheid licht gedurende de dag daarmee kan aanpassen,” aldus Baker.

Lees ook: Nostalgie uit de jaren 80: webbing is weer dé interieurtrend van nu

Ga voor warme texturen en warmere kleuren

“Overweeg om wat fluweel aan je interieur toe te voegen, want dit materiaal absorbeert energie en blijft het ook vasthouden,” zo vertelt Santiago. “De weelderige en zachte textuur van fluweel maakt het de perfecte aanvulling voor een koude winter die een gezellig maar ook chic gevoel van ruimte geeft.”

Denk naast textuur ook aan kleur. “Ik ben dol op de traditionele donkere en wat meer humeurige kleuren van de herfst,” zo vertelt interieurontwerper Mel Bean. “Maar het toevoegen van levendige kleuren zoals saffraan, blush roze en smaragdgroene accenten kan een levendige energie in je huis brengen op donkere dagen. En kijk ook eens goed naar de kleuren die je ziet als je naar buiten kijkt en probeer deze kleuren in je interieur te verwerken.”

Verwerk ook metaal en hout in je interieur

Als je houdt van een knusse en gezellige sfeer in je huis, dan is deze tip heel belangrijk. Het roept namelijk het gevoel op van de Noorse ‘hygge’. Het draait er om dat je je over geeft aan al het moois dat de winter met zich meebrengt. Hout is een mooie manier om een soort van gezellige skihut-sfeer in je huis te creëren. “Gebruik warmere metalen en hout om de visuele temperatuur van je woonkamer te verhogen,” zo adviseert Santiago. “Dit kun je toepassen op je meubels, ijzerwaren of kunstwerken.”

Zorg voor veel spiegels

In de leer van Feng Shui worden spiegels geassocieerd met het element vuur, zoals een licht dat niet kan worden uitgeschakeld. “Spiegels projecteren constant het licht dat op hen wordt geworpen,” zo legt Santiago uit. “Hoewel er geen uit-schakelaar op zit, helpen spiegels je om de ruimte op te fleuren door een klein beetje licht op te nemen en dit aanzienlijk te vergroten. Daarnaast zorgen ze ook voor warmte in je interieur.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Well and Good
Beeld | iStock

Ook interessant