Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Happy Women’s Day: 5 inspirerende vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis

inspirerende-vrouwen.jpg

Op het gebied van gelijkheid tussen mannen en vrouwen hebben we nog een lange weg te gaan, maar we moeten óók niet vergeten hoe ver we al zijn gekomen. En dat is te danken aan de stoere, sterke vrouwen die in de generaties voor ons zijn gekomen. Kende jij de verhalen van deze inspirerende Nederlandse vrouwen al?

De nalatenschap van deze inspirerende vrouwen is tot op de dag van vandaag belangrijk.

Dolle Mina’s bij een standbeeld van Wilhelmina Drucker (rond 1970, Getty Images)

Wilhelmina Drucker (1847-1925)

Wilhelmina Drucker was politica, schrijfster en een van de eerste vrouwelijke feministen van Nederland en we hebben veel aan haar te danken. Ze zetten zich samen met Aletta Jacobs in voor vrouwenkiesrecht en richtte hiervoor de Vereeniging voor Vrouwenkiesrecht op. Ook begon zij de Vereeniging Onderlinge Vrouwenbescherming, welke de basis vormt voor de latere organisaties Blij van mijn Lijf en Vrouwen Tegen Verkrachting. De latere feministische beweging uit de jaren ’60 en ’70, de Dolle Mina’s, is naar haar vernoemd.

Aletta Jacobs (1854-1929)

Aletta Jacobs staat vooral bekend als de eerste Nederlandse vrouw die een universitaire studie wist af te ronden, in een tijd dat vrouwen nog niet mochten studeren. Ze wilde dolgraag geneeskunde studeren en schreef hiervoor een brief aan de toenmalige Minister van Binnenlandse Zaken Thorbecke. Dit verzoek werd goedgekeurd en in 1878 studeerde Aletta af als eerste Nederlandse vrouwelijke arts. Maar zij zette zich op meer fronten in als feminist, want zoals hierboven is te lezen streed ze ook voor vrouwenkiesrecht.

Lees ook:
Dit is waarom Internationale Vrouwendag nog steeds hard nodig is

Mata Hari (1906, Getty Images)

Mata Hari (1876 – 1917)

Mata Hari, pseudoniem van Margaretha Geertruida Zelle, was een Nederlands exotisch danseres die ervan verdacht werd in de Eerste Wereldoorlog als dubbelspion te hebben opgetreden voor Duitsland. Zij is om deze reden door de Fransen ter dood veroordeeld. Tot op de dag van vandaag is niet duidelijk of zij echt een spion was, maar Mata Hari staat nog steeds bekend als Femme Fatale die haar verleidingskunsten inzette om militaire geheimen te ontfutselen bij haar vele geliefden. Of dit echt zo is valt te betwijfelen, maar aan welke kant Mata Hari ook stond, één ding is duidelijk: ze bewandelde haar eigen pad, iets dat weinig vrouwen in die tijd konden zeggen.

Anne Frank (1929-1945)

We hoeven je natuurlijk niet te vertellen wie Anne Frank is. Anne had waarschijnlijk nooit durven dromen dat ze een van de meest bekende Nederlandse meisjes zou worden toen ze in haar dagboek Kitty schreef, in het achterhuis waar ze in de Tweede Wereldoorlog ondergedoken zat met haar familie. Toch is haar enorme moed en levenslust tot op vandaag de dag een voorbeeld voor vele vrouwen én mannen over de hele wereld.

Joke Smit (1933-1981)

Journalist Joke Smit zette met haar artikel ‘het onbehagen van de vrouw’ (1967) een tweede feministische golf in Nederland in gang. Hierin sprak Joke over de achterstelling van de (met name gehuwde) vrouw en haalde onderwerpen als plezier in seks en de abortuswetgeving aan. De tekst werd gezien als een feministisch manifest. Hiermee werd Joke een van de belangrijkste feministen van de jaren ’70 en ze schreef nog vele publicaties over vrouwenzaken in de politiek, de emancipatie van lesbische vrouwen, feminisme en socialisme en beter onderwijs voor meisjes en vrouwen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Glamour, Stannah
Beeld | Getty Images

Ook interessant