Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Door dít eten en drinken krijgen we ongemerkt dagelijks insecten binnen 

insecten-in-eten-margriet.jpg

Van een verdwaalde tor in een zak sla kijken we over ’t algemeen niet zo gek op, hoe vies ’t ook is. De natuur is nu eenmaal de natuur. Maar wat als we je nu eens zouden vertellen dat er insecten in ons dágelijks eten en drinken zitten? Veel meer dan je met het blote oog kunt zien.

En dat er zelfs insecten in je chocoladereep en koffie kunnen zitten? Niet zo’n fris idee. Helaas ontkom je er niet aan…

Insecten in eten

Volgens plaagdierexpert Bastiaan Meerburg van het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen in Wageningen, krijgen we allemaal stukjes insect binnen. “Als je een zak met kant-en-klare sla koopt, dan bestaat er een kans dat daar fragmenten van insecten tussen zitten”, vertelt hij aan Quest. “Er zitten nu eenmaal torretjes en dergelijke op je krop sla, dus als je dat machinaal verwerkt dan belandt dat vanzelf in je zakje.” Niet echt smakelijk natuurlijk, maar volgens Meerburg kleven er geen gezondheidsrisico’s aan. “Er zitten gewoon wat extra proteïnen in je eten. Helemaal gratis en voor niks”, grapt hij.

Larven in je chocoladereep

Dat er beestjes in je groente zitten, is ook eigenlijk niet zo verrassend. Maar wist je dat zelfs je geliefde chocoladereep er niet aan ontkomt? “Op cacao komt de cacaomot af, die legt er eitjes in”, zo legt Meerburg uit. “Je moet als fabriek een grondige ingangscontrole doen als je een lading cacao binnenkrijgt, want daar zitten geregeld larven van de cacaomot in.”

Dat er af en toe verdwaalde stukjes larve in je chocoladereep zitten, is volgens hem dan ook onoverkomelijk. “Dat zou kunnen ja. Maar wat je wel echt wilt voorkomen, is dat een levende larve zich in de chocoladereep ontwikkelt tot een mot. Als je hem maar lang genoeg laat liggen, gebeurt dat vanzelf”, aldus Meerburg.

Lees ook: Last van motten binnenshuis? Zo kom je er vanaf

Broodkever

En daar blijft het helaas niet bij. Zo heb je ook nog zoiets als de Indische meelmot, een insect dat graag eitjes legt in je voorraad bonen, brood, meel, granen en koffie. De vijfhonderd (!) larven die daar uit komen, eten zich maar al te graag een weg door alle andere lekkere producten in je voorraadkast. En dan heb je ook nog de broodkever, één van de meest voorkomende plaagdieren in Nederland. Deze kever is dol op zakken pasta. “Het verbaast me dat het zo lastig blijkt voor fabrikanten om de broodkever uit de fabriek te houden”, zegt Meerburg.

Niet te voorkomen

Hoe je het dus ook went of keert: die beestjes zijn er toch wel. En daar kun je van gruwelen, maar de insectenexpert stelt gerust: “Het zijn gewoon eiwitten hè. Hoe flauw dat ook klinkt, het gebeurt gewoon dat er insecten in ons voedsel zitten. Zij maken deel uit van ons ecosysteem. Of wij van dat van hen, het ligt eraan hoe je het bekijkt.”

Wil je iemand verrassen met een leuk cadeau? Ga dan voor een Bladcadeau! Hier doe je iemand weken- of zelfs maandenlang plezier mee en je hebt keuze uit ruim honderd tijdschriften. Extra fijn: t/m 20 april bestel je een Bladcadeau met 15% korting én wordt het gratis bezorgd vanaf € 15,00. Kijk snel op bladcadeau.nl

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? 
Abonneer je op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Quest
Beeld | iStock

Ook interessant