Opgelet: inloggen DigiD vanaf 1 oktober anders Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Inloggen bij de Belastingdienst verandert: met DigiD-app of sms-controle

Als je inlogt op bepaalde websites, zoals die van de overheid, wordt in veel gevallen gevraagd om in te loggen met je DigiD. Nu kun je hier nog inloggen met een gebruikersnaam en wachtwoord, maar vanaf zaterdag 1 oktober verandert dit. Je hebt dan de DigiD-app nodig of er vindt een extra sms-controle plaats. Dit is wat je over deze nieuwe manier van inloggen wilt weten.

De nieuwe manier van inloggen verandert niet veel. Je logt nog steeds in met je DigiD-gebruikersnaam en wachtwoord, maar daar komt een sms-controle bovenop. Dit betekent dat je op je telefoon een sms-code ontvangt, die je vervolgens op het inlogscherm invult. Deze extra stap is er om persoonlijke gegevens nog beter te kunnen beschermen. Daarnaast kun je ook met de DigiD-app blijven inloggen, hier verandert verder niets.

Waarom een sms-controle?

Zoals we hierboven al schreven, wordt de sms-controle gebruikt om gegevens beter te kunnen beschermen. Omdat er altijd een telefoon of tablet nodig is om in te loggen, is de kans dat iemand anders met jouw gegevens inlogt kleiner. En dat is fijn, want je wilt niet dat iemand zomaar bij je gegevens van de belasting kan.

De sms-controle instellen

Hoewel de sms-controle pas op 1 oktober ingaat, kun je deze ook nu al instellen. Hiervoor heb je een telefoonnummer nodig van een mobiele telefoon, vaste telefoon of een buitenlandse telefoon. Er zijn twee manieren om de sms-controle in te stellen. In de DigiD-app of via de website of een brief. Als je kiest voor een brief, krijg je na het invullen van je telefoonnummer een brief thuisgestuurd met daarin een activeringscode. Deze kun je vervolgens via de website van DigiD invullen en dan is de sms-controle geactiveerd.

Wat als ik belastingzaken voor een ander regel?

Als je voor een ander belastingzaken regelt, kun je een machtiging aanvragen. Hiermee krijg je toestemming om de belastingzaken van diegene online te regelen. Die aanvraag kun je doen op machtigen.digid.nl.

Als het niet lukt om de app of sms-controle te activeren, kun je contact opnemen met het Informatiepunt Digitale Overheid. Ook op digid.nl is informatie te vinden, bijvoorbeeld als je iemand wilt machtigen.

Bron | Plus, Belastingdienst, DigiD

Website van het Jaar 2022

Margriet is genomineerd in de categorie Lifestyle en die prijs willen we dolgraag winnen. Stemmen doe je hier (vergeet niet om de stem te activeren via de mail die je binnenkrijgt).

Banner Margriet website van het jaar Beeld Margriet
Beeld Margriet
Nynke KooyGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden