Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Déze ingrediënten staan het vaakst in de keukenkastjes van Nederlanders

ingredienten-nederlandse-keukenkastjes-keuken-margriet.jpg

In de categorie ‘leuk om te weten’: welke ingrediënten hebben wij Nederlanders massaal in ons keukenkastje staan?

Het antwoord zegt een heleboel over onze eetcultuur.

Kruiden

De meest aanwezige ingrediënten in onze keukenkastjes zijn, naast zout en peper, paprikapoeder (81,8%), kaneel (81,5%) en ketjap manis (78%). Dit blijkt uit een onderzoek dat is gedaan in opdracht van maaltijdboxleverancier HelloFresh. Best exotische ingrediënten, dus.

VOC-tijd

En daar zit een logische verklaring achter: de Nederlandse eetcultuur is gevormd door veel invloeden uit andere culturen. Dit begon in de VOC-tijd, waarin Nederlanders specerijen en andere voedingsmiddelen uit koloniën haalden. Deze zijn inmiddels niet meer weg te denken uit onze keuken. De vier meest bekende ‘VOC-specerijen’ zijn namelijk ook goed vertegenwoordigd in de Nederlandse huishoudens: naast (zwarte) peper (90,4%) en kaneel, heeft het gros van de Nederlanders ook nootmuskaat (59,4%) en kruidnagel (52,1%) in huis. Deze specerijen zijn ook volop aanwezig in wat wij zien als typisch Nederlandse gerechten. Wat denk je van de kaneel in appeltaart, bijvoorbeeld? Of de nootmuskaat op sperzieboontjes?

Sauzen

In de sauzen is de invloed van buitenaf ook goed te zien. Hoewel mayonaise (88%) en ketchup (81,4%) op nummer één en twee staan, wordt de derde plek ingenomen door de Indische ketjap manis (78%). Ook dit is waarschijnlijk een gevolg uit de tijd van Nederlands-Indië.

Knoflook

Ook knoflook is meegekomen uit het buitenland: vroeger werd knoflook in Nederland gezien als iets ‘boers’, maar door de invloeden uit de Indische en mediterrane keuken zijn wij het ook meer gaan gebruiken. En, komt de inhoud van jouw keukenkastjes overeen met deze resultaten?

Bron | Culy.nl
Beeld | iStock

Wil je meer exotische ingrediënten in de keuken gebruiken? Groei je eigen fruit met deze vier mediterrane fruitboompjes. Nu met ..% korting in de Margriet Shop.

Ook interessant