Lifestyle

Ingegroeide haar? Zo kom je er snel vanaf (en voorkom je het)

ingegroeide-haar-zo-kom-je-er-snel-vanaf-en-voorkom-je-het.jpg

In de zomer scheren we ons vaker, waardoor de kans op ingegroeide haren groter is. Pijnlijk en niet echt mooi. Hoe kom je er zo snel mogelijk vanaf? 

En, nog beter: hoe kun je een ingegroeide haar in het vervolg voorkomen?

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.  

Ontstekingsreactie

Door scheren of epileren ontstaat er een scherp uiteinde aan de haartjes, die in je huid kunnen gaan prikken. Zo wordt de uitgang van een haarzakje geblokkeerd, met als gevolg dat het haartje onderhuids gaat groeien. De talgproductie of -klier wordt dan geblokkeerd, waardoor je lichaam er een ontstekingsreactie op kan geven, met dat (pijnlijke) rode bultje als gevolg.

Dág, ingegroeide haar

Je lichaam kan wel wat hulp gebruiken bij zo’n ingegroeide haar. Als je dit stappenplan volgt, zou je er volgens dermatologen weer snel vanaf zijn:

 1. Scrubben
  Door het gebied, waar ingegroeide haartjes zitten, te scrubben, verwijder je dode huidcellen en viezigheid die je poriën mogelijk blokkeren. Door die blokkade kunnen je haartjes namelijk een andere kant op gaan groeien. Ook voorkomt scrubben dat de haartjes over de poriën gaan groeien.
 2. Oxymetazoline opsmeren
  “Meng een druppel oxymetazoline (een middel dat wordt voorgeschreven bij neusverkoudheid, middenoorontsteking en bijholteontsteking en die bloedvaatjes vernauwt, red.) met bodylotion (zonder parfum of andere irriterende stoffen, red.). Breng één druppel aan op de ingegroeide haar. Dit vernauwt de bloedvaatjes en vermindert zo de roodheid”, adviseert beauty-expert Anna Guanche aan PureWow. Je kunt dit kopen bij de apotheek.
 3. Naar de huisarts gaan
  Wil de ingegroeide haar maar niet verdwijnen? Blijf dan niet te lang met die pijn rondlopen: de huisarts kan je er ook vanaf helpen door met een gedesinfecteerde pincet het haartje te verwijderen.

Ingegroeide haar voorkomen

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Zo weet je (bijna) zeker dat je geen last krijgt van ingegroeide haartjes:

 • Scheer jezelf niet dagelijks
 • Gebruik een schoon en scherp scheermesje
 • Scheer met de haargroei mee
 • Scrub één tot twee keer per week je lichaam, zeker de plekken die je meestal scheert zoals je oksels, bikinilijn en benen.

Bron | dokterdokter.nl, PureWow
Beeld | iStock

Ook interessant