Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Indrukwekkende video: Florien verleent noodhulp

florien-artsen-zonder-grenz.jpg

– In samenwerking met Artsen zonder Grenzen – 

Er staan dan wel tenten, van kamperen heeft het weinig weg. Tropenarts Florien Oudenaarden is lid van het noodhulpteam van Artsen zonder Grenzen en verleent hulp in Zuid-Sudan in een tentenkamp dat dienst doet als ziekenhuis. “Het grootste deel van de patiënten die we hier zien, zijn kinderen, vooral ondervoede kinderen.”

Opereren op de grond

Florien bevond zich in Zuid-Sudan, in het plaatsje Thonyor. Hier heeft Artsen zonder Grenzen een ziekenhuis opgezet, een groep tenten in het zand. Verderop stond een groot ziekenhuis, maar door de oorlog zijn veel mensen gevlucht. Florien: “We begonnen heel klein met één tent, waar we mensen onderzochten en behandelden. En als een patiënt heel ziek was dan bleef hij daar slapen. Operaties en kleine ingrepen deed ik toen nog liggend, naast de patiënt op de grond. Inmiddels hebben we vier tenten.”

msf125683-high-res

“Bijzonder: weer een leven gered”

Dat is hard werken. Lid zijn van dit noodteam en als tropenarts afreizen naar crisisgebieden betekent dat zij 24 uur per dag, 365 dagen in het jaar paraat staat om hulp te verlenen in crisisgebieden. Ook ter plekke wordt er veel van haar gevraagd. “De enige dokter zijn betekent dat je altijd on-call bent. Ik werk zeven dagen per week, er zijn altijd patiënten.” Toch is is ze heel blij dat ze die zorg kan bieden. “Het blijft altijd spannend en eng als je zelfstandig die grote operaties moet doen die in Nederland alleen in gespecialiseerde traumacentra gedaan worden, maar als het dan tóch weer lukt met de beperkte middelen die we in het veld hebben… Zo’n bijzonder gevoel: weer een leven gered.”

En er is meer goed nieuws: “Langzamerhand komen er steeds meer mensen uit de buurt ook helpen.  Zo wordt het beetje bij beetje een stabieler project.”

Indrukwekkende video: dit is wat Florien doet

In deze bijzondere video zie je wat Florien precies doet en wat de impact is van haar werk:

Je hoeft geen Florien te zijn om levens te redden: help mee

De hulpverleners van Artsen zonder Grenzen zetten zich elke dag keihard in om wereldwijd medische zorg te geven aan mensen die dit het hardst nodig hebben.

Aan mensen die vastzitten in het kruisvuur van strijdende partijen. Aan vluchtelingen die alles kwijt zijn. Aan zieken die geen toegang hebben tot levensreddende medicijnen. Daar waar mensen anders geen medische zorg krijgen, komt deze organisatie in actie. Zij kunnen hun werk alleen doen dankzij de steun van mensen zoals jij. Help vandaag nog mee.

Fotograaf: Brendan Bannon

Ook interessant