Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Onderzoek: waarom je een kopje koffie het best in alle stilte kunt drinken

waarom-je-het-beste-in-alle-stilte-een-kopje-koffie-kunt-drinken.jpg

Van het soort apparaat dat je gebruikt en het merk koffie dat je drinkt, tot wat je bij je koffie eet: er zijn verschillende dingen die de smaak van koffie beïnvloeden. Maar wat veel mensen niet weten, is dat geluid ook een héél belangrijke rol speelt in hoeverre jouw koffie lekker smaakt.

Hoe dat precies zit, lees je hier.

Onderzoek met koptelefoons

Volgens onderzoekers van drie universiteiten in Colombia, Ecuador en Noorwegen vinden mensen hun koffie veel minder lekker als ze in een omgeving zitten waar veel lawaai is. Voor het onderzoek kregen vierhonderd mannen en vrouwen een koptelefoon op. Vervolgens moesten ze een kopje koffie drinken met het gemiddelde lawaai van een horecazaak op de achtergrond, en daarna nog een kopje koffie met 20 decibel minder aan geluid.

Lees ook:
Verrassend: zout werkt beter dan suiker in bittere koffie

Kopje koffie is lekkerder in stille omgeving

En wat bleek? De proefpersonen vonden de koffie veel lekkerder als er minder herrie om ze heen was. Ook dachten ze dat de koffie die ze in de stillere omgeving hadden gedronken veel duurder was dan de koffie die ze in de meer luidruchtige omgeving hadden gedronken. Terwijl het om precies dezelfde koffie ging.

Volgens de onderzoekers is hier een simpele verklaring voor: als je hersenen meer prikkels te verwerken krijgen, zoals achtergrondgeluiden, dan zijn ze minder gevoelig voor andere prikkels, zoals bijvoorbeeld smaak. Dit betekent dat als je dus een kopje koffie drinkt in een luidruchtige omgeving, de smaak hiervan minder goed binnenkomt dan wanneer je in een rustige omgeving koffie drinkt. Daarnaast zou je ook eerder geneigd zijn om sterkere koffie te drinken met meer suiker als je in een luidruchtige omgeving bent.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Sciencedirect
Beeld | Getty

Ook interessant