vuilniscontainer Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Lifestyle

In déze gemeenten wordt de vuilcontainer eerder geleegd vanwege de warmte

Er staan bloedhete dagen met temperaturen van ruim 30 graden voor de deur. Reden voor een aantal gemeenten om de vuilcontainer op maandag, dinsdag en woensdag wat eerder op te halen. Dit moet je weten.

Vuilnismannen en -vrouwen gaan eerder op pad om oververhitting te voorkomen. En daarbij trekt een warme container ook maden, vliegen en ander ongedierte aan.

Vuilcontainer eerder geleegd

Je kunt het niet gemist hebben: het wordt tropisch warm in Nederland. En daarom worden vuilcontainers en afvalzakken op 18, 19 en 20 juli in verschillende gemeenten wat eerder opgehaald. In de Limburgse gemeenten Maasgouw, Leudal en Nederweert moet afval vanwege de hoge temperaturen om uiterlijk 06.30 uur buiten staan. Zit je vuilnisbak niet helemaal vol? Dan adviseert Nederweert om ‘m een keer niet aan de weg te zetten.

Code geel

Als het KNMI code geel afgeeft – wat betekent dat er mogelijk ‘gevaarlijk weer’ op komst is – worden de containers in de Brabantse gemeente Waalre vanaf 06.00 uur al opgehaald. Met temperaturen van 30 tot zelfs 36 graden is de kans op code geel groot. Veel mensen, en zeker ouderen, kunnen slecht tegen warmte. Met allerlei klachten tot gevolg. Na woensdag nemen de extreme temperaturen weer iets af.

Oververhitting voorkomen

Ook de Utrechtse gemeente Oudewater hanteert de komende tijd andere regels. Is het warmer dan 27 graden? Dan gaan vuilniswagens tot eind september al om 07.00 uur op pad. In het Brabantse Zundert is dat een halfuur eerder: bij 30 graden of hoger worden vuilcontainers vanaf 06.30 uur geleegd. Daarmee willen ze oververhitting bij vuilnismannen en -vrouwen voorkomen.

Extreme temperaturen

Bereid je goed voor, want op maandag, dinsdag en woensdag schieten de temperaturen omhoog. Op dinsdag wordt de meeste hitte verwacht, met temperaturen van 36 graden en op sommige plekken zelfs warmer. Een Amerikaans weermodel voorspelde zelfs 40 graden in Nederland. Of we dat halen, is nog de vraag, maar het wordt in elk geval bloedheet.

Bron | LINDA, Weeronline

Maike AbmaGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden