Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

In bad? Zo (on)hygiënisch is dat

bad-hygienisch.jpg

Je hebt mensen die het liefst elke avond in bad gaan, en mensen die er niks aan vinden. Een veelgehoord argument van mensen die er niet van houden is dat je in je eigen vuil ligt te dobberen. En daarmee rijst ook de vraag: hoe hygiënisch is een bad eigenlijk?

We leggen het je uit. 

Hoe hygiënisch is een bad? 

Kaarsjes aan, maskertje op en een goed boek erbij: voor veel mensen is in bad gaan het ultieme ontspanningsmoment. We willen je ritueel niet verpesten, maar op je huid leven een heleboel micro-organismen, zoals bacteriën. Door in bad te gaan spoel je deze deels van je huid af, waardoor ze in badwater belanden. Je zit dus inderdaad tussen een heleboel bacteriën. In principe maakt dat een bad niet meteen niet meer hygiënisch, want deze micro-organismen zitten normaal ook al op je huid. Het is misschien alleen een minder frisse gedachte. 

Op het moment dat je open wondjes of sneetjes hebt, dan moet je wel een beetje opletten. Er is namelijk een hele kleine kans dat de bacteriën die van je huid afkomen en in je badwater drijven de wondjes infecteren. Maar in principe is je lichaam hier tegen opgewassen, en blijft een bad dus gewoon hygiënisch. 

Eerst douchen 

Wil je toch het zekere voor het onzekere nemen? Dan kun je voor dat je in bad gaat eerst even een snelle douche nemen, zodat je het meeste vuil al wegspoelt. Vooral als je na flink te hebben gezweet in bad gaat, kan het handig zijn om dit eerst even af te spoelen. Als je dit niet goed schoonmaakt en het zout op je huid blijft liggen kun je bij een gevoelige huid last krijgen van irritatie. Gebruik daarnaast in bad een goede zeep in plaats van alleen een bruisbal om echt schoon te worden. 

Lees ook: Deze vijf veelgemaakte fouten in bad wil je vermijden

De badkuip schoonmaken

Als laatste houd je een bad zo hygiënisch mogelijk, door na het badderen de badkuip goed schoon te maken. Zo voorkom je dat achtergebleven micro-organismen verder groeien in je bad. Spoel je bad na elk gebruik even schoon en maak je bad het liefst één keer per week echt grondig schoon. Zo kun je de volgende keer weer in een frisse badkuip stappen.

Bron | Bedrock, Vice
Beeld | Getty Images

Margriet Podcast Onder Artikelbeeld

Nieuw op Margriet.nl: ‘Mijn verhaal’ de podcast. In deze indrukwekkende tiendelige podcastserie gaan we in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Gesprekken over verlies, bijzondere liefdes en eindelijk jezelf kunnen zijn. Beluister vanaf 19 mei iedere woensdag een nieuwe aflevering op Margriet.nl/podcast

Ook interessant