Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Dít is de impact van online shoppen op het klimaat (en zo verklein je die)

online-shoppen-klimaat.jpg

Online shoppen heeft ons leven een stuk makkelijker gemaakt. We hoeven niet meer urenlang door de winkelstraten te struinen, op zoek naar dat perfecte jurkje. Sjouwen met boodschappen is verleden tijd, want het wordt gewoon aan de deur afgeleverd. Maar sta je wel eens stil bij het effect van online shoppen op het klimaat?

Als je iets online besteld uit het buitenland, ben je eigenlijk net zo slecht bezig als wanneer je zélf op vliegvakantie gaat.

Impact op het klimaat

Denk er maar eens over na: wanneer jij iets online bestelt, dan wordt het naar je toegebracht. Of dit nu per boot, vliegtuig, of bestelbus is: dit heeft een impact op het klimaat. Er rijden momenteel zo’n een miljoen bestelbusjes in ons land, en dit aantal blijft ieder jaar stijgen. Het feit dat we zelf niet meer naar de stad hoeven te rijden om te winkelen, weegt daar niet meer tegenop.

CO2-uitstoot

Maar hoeveel vervuil je nu precies als je één pakketje bestelt? Naar schatting ligt de CO2-uitstoot voor de bezorging van één pakket (in Nederland) tussen de 260 en 530 gram CO2. Jaarlijks wordt er 50 tot 100 miljoen kilogram CO2 aan pakketten bezorgd. Dat is evenveel als het elektriciteitsverbruik van 3.300 tot 6.500 huishoudens. Zónder alle retourzendingen erbij opgeteld.

Wil je meer weten over duurzaamheid? Deze week besteden we in Margriet extra aandacht aan het onderwerp. Haal het nummer nu in de winkel of bestel ‘m online.

Bestellen uit China

En dan hebben we het alleen nog maar over pakketbezorging binnen Nederland. Meer en meer mensen bestellen hun producten namelijk uit China. Logisch, want als jij de keuze hebt tussen vijftig cent meer of minder voor iets betalen, kies je natuurlijk voor minder. Helaas betaalt het milieu dan de prijs: de milieuschadekosten door pakketbezorging zijn 6,3 miljoen tot 8,6 miljoen euro per jaar.

Klimaatneutrale webwinkels

Gelukkig worden steeds meer webshops zich bewust van de impact die ze hebben op het milieu. Bol.com streeft er bijvoorbeeld naar om vóór 2025 volledig klimaatneutraal te worden. Dat betekent dat ze geen CO2 willen uitstoten, of dat de uitgestoten gassen ergens anders mee gecompenseerd worden. Dit houdt in dat ze bijvoorbeeld kiezen voor groen vervoer, zoals elektrische bestelbussen en fietsen.

Tips voor duurzaam online shoppen

Toch ligt de verantwoordelijkheid ook een deel bij jezelf. Wil je je impact zo veel mogelijk beperken? Dan kun je letten op de volgende dingen:

  • Kies voor een Nederlandse webwinkel in plaats van een buitenlandse. Hoe minder ver de route is die je pakket moet afleggen, hoe beter.
  • Lees, voordat je iets bestelt, altijd goed de productomschrijving en recensies. Zo voorkom je teleurstellingen en is de kans kleiner dat je het product moet terugsturen.
  • Sommige webwinkels hebben verschillende opties voor vervoer. Kies in dat geval altijd voor de boot in plaats van het vliegtuig.
  • Zorg ervoor dat je thuis bent wanneer je pakketje wordt bezorgd. Zo voorkom je dat de bestelbus voor niets jouw kant op is gekomen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | Glamour, Voordewereldvanmorgen.nl
Beeld | iStock

Ook interessant