Margriet logo
schaatsen natuurijs Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

IJzig koud: kunnen we volgende week schaatsen op natuurijs?

Brrr, wat een kou. Voor sommigen het teken om lekker binnen te blijven, voor anderen begint het te kriebelen: kunnen we binnenkort schaatsen op natuurijs? Dit zegt de weersverwachting.

Het is glad op de weg, hier en daar valt een winterse bui en de kans is groot dat je de autoruit moet krabben: echt winters weer, dus. Aankomende week blijft het koud, met nachtvorst en temperaturen die overdag amper boven nul uitkomen. Vrijdag werd in het Drentse dorp Eelde zelfs de eerste lokale ijsdag gemeten, waarop het de hele dag vroor. Veel schaatsliefhebbers vragen zich daarom af: kan er volgende week op natuurijs geschaatst worden?

Temperaturen onder het vriespunt

Volgens Weeronline hoef je de schaatsen dit weekend nog niet in te vetten. Hoewel de temperaturen op sommige plekken ook overdag rond het vriespunt schommelen, is het water nog te warm voor een goede ijslaag. En het is bewolkt, waardoor het ’s nachts minder koud is. Vanwege een koude en droge oostenwind is het volgende week anders: dan kan het tijdens heldere nachten licht tot matig vriezen, met temperaturen van -2 tot -7. Als die ijzige kou doorzet, kan het zijn dat heel ondiep water zonder stroming later in de week bevroren is. Maar wees voorzichtig, want vanaf de kant kun je de dikte van het ijs niet goed zien. Op ondergelopen weilanden of andere natuurijsbanen heb je zeker kans op schaatspret.

Wanneer kun je schaatsen op natuurijs?

Voor het schaatsen op sloten of grote plassen is het nog iets te vroeg. Het water is nog te warm voor een dikke ijslaag. Maar hoeveel van die vorstdagen hebben we nodig om wél op natuurijs te schaatsen? Dat hangt af van de watertemperatuur en hoe koud het buiten wordt. Stevige wind en sneeuw helpen niet, want daardoor groeit het ijs minder hard. Voor een ijslaag die dik genoeg is om op te schaatsen, moet het ’s nachts minimaal 5 graden of meer vriezen en ook overdag mag de temperatuur nauwelijks boven nul komen. Vriest het overdag? Dan kan het snel gaan. Na een dag of vijf kun je dan op plassen en vaarten schaatsen.

Bron | Weeronline, NU.nl

Maike AbmaGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden