Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Dit kun je doen voor iemand die rouwt tijdens de feestdagen

dit-kun-je-doen-voor-iemand-die-rouwt-tijdens-de-feestdagen.jpg

Hoewel de feestdagen bij veel mensen voor veel vreugde zorgen, kunnen deze dagen ook extra moeilijk zijn voor mensen die een dierbare zijn verloren. Hoe ga je tijdens de feestdagen, waarin alles in het teken staat van licht en gezelligheid om met iemand die rouwt?

Psychologen en ervaringsdeskundigen legden bij Huffpost uit hoe je tijdens de feestdagen het best om kunt gaan met iemand die rouwt. Er zijn volgens hen namelijk specifieke dingen die je kunt zeggen om een rouwende persoon te steunen.

Negeer de emoties niet

“Sommige mensen zijn bang voor de intense emoties en het verdriet van anderen tijdens de feestdagen, vooral als zij zelf wel de vreugde van de feestdagen ervaren. Wanneer je in de buurt bent van iemand die rouwt kan het zijn dat je het negeert of doet alsof er niks is gebeurd. Veel mensen doen dit uit bescherming voor de ander: ze willen iemand niet verdrietiger maken”, zegt Edy Nathan, een klinisch maatschappelijk werker bij PsycomPro. Toch is het volgens hem beter om de situatie niet te negeren. Zeg bijvoorbeeld: “Het is nu een moeilijke tijd, ik ben er voor je als je wil praten, maar ook als je dat niet wil.” Op deze manier kan de rouwende persoon een neutrale reactie geven en hoeft diegene zijn gevoel niet weg te stoppen.

Wees een luisterend oor

Het is belangrijk om er te zijn voor iemand die rouwt en een luisterend oor te bieden. Volgens Jessica R. Umbrell, psycholoog bij AmeriHealth Caritas, betekent luisteren niet dat je ongevraagd advies kan geven of uit eigen ervaring moet gaan spreken. Elke vorm van rouw is anders en iedereen beleefd het op een andere manier. “Zorg ervoor dat je effectief luistert. Hiermee laat je zien dat de persoon kan praten over zijn ervaring, waardoor je de emoties van diegene beter leert begrijpen. De rouwende persoon voelt zich op die manier gehoord en gesteund en ziet dat het prima is om over zijn verdriet te praten.”

Probeer het verdriet niet af te nemen

Zoals we eerder vertelden is het belangrijk om iemands verdriet te zien en om naar diegene te luisteren. Volgens psycholoog Michelle Chalfant moet je er wel voor waken dat je niet probeert om het verdriet bij iemand weg te nemen of te ‘genezen.’ Zij legt uit: “Mensen in verdriet willen zich gezien en gehoord voelen voor wat ze ervaren. Vermijd dingen als ‘ze zijn op een betere plek nu’ of ‘de tijd heelt alle wonden.’ Zeg in plaats daarvan ‘ik mis ze ook’ of ‘het moet moeilijk voor je zijn.'” Als je niet weet wat je moet zeggen kun je dat ook zeggen, maar bied dan bijvoorbeeld aan dat je openstaat om naar iemand te luisteren.

Lees ook:
Linda’s rouwproces: ‘Mijn kind overleed 24 jaar geleden, maar is nog elke dag aanwezig’

Vraag iemand niet of je wat kunt doen

Vaak stellen we iemand de vraag: “kan ik iets voor je doen?” Dit is natuurlijk goed bedoeld, maar het kan voor de rouwende persoon een lastige vraag zijn om te beantwoorden. Diegene moet namelijk iets bedenken en dat kan soms moeilijk zijn. In plaats daarvan kun je hem of haar specifieke taken aanbieden. Geef bijvoorbeeld aan dat je wel eens boodschappen wil doen, eten voor iemand wil maken of eens op de kinderen wil passen.

Praat over herinneringen

Het kan fijn voor iemand zijn om te praten over de oveledene. Heb het bijvoorbeeld over mooie en fijne ervaringen uit het verleden, haal herinneringen op uit iemands jeugd of verzin wat iemand zou hebben gedaan als hij er nu bij zou zijn. Opmerkingen als “wanneer hij hier zou zijn geweest, zou hij de meeste frietjes hebben gegeten” of “Ik mis oma’s zelfgemaakte saus.” Door deze opmerkingen haal je samen mooie herinneringen op en dat kan troost bieden aan iemand die rouwt.

Nodig iemand uit

Volgens Allen Klein, schrijver van het boek Embracing Life After Loss kan het ongemakkelijk voelen om iemand die rouwt uit te nodigen voor een feest. “Je hebt misschien het gevoel dat diegene niet klaar is voor een feest of je bent bang dat ze verdrietig zullen worden. Toch is het belangrijk om geen aannames te doen over het gevoel van een ander. Iemand kan er namelijk toch anders over denken dan jij. Misschien heeft diegene juist behoefte aan wat meer verlichting van zijn verdriet”, zegt Klein. Wees dus zeker niet bang om iemand uit te nodigen. Het is wel goed om te weten dat iemand niet overal “ja” op hoeft te zeggen. Respecteer iemands beslissing ook wanneer diegene aangeeft om niet te komen.

Bron | Huffpost.com
Beeld | Getty Images

Ook interessant