Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Is iedere dag mascara dragen slecht voor je ogen en wimpers?

if-you-look-good-youll-feel-good.jpg

Als je dagelijks mascara draagt, dan heb je vast wel eens te horen gekregen dat je er ‘moe’ of ‘ziek’ uitziet op een make-uploze dag. Lekker dan. Maar zijn je wimpers je tenminste dankbaar wanneer je de mascara af en toe laat voor wat het is?

Het ligt iets ingewikkelder dan je misschien zou denken.

Is dagelijks mascara dragen slecht voor je ogen?

Om dit te kunnen beantwoorden, moeten we even goed naar de anatomie van het oog kijken. Je oog heeft drie soorten klieren: een voor water (tranen), een voor slijm (die korreltjes die ’s ochtends in je ooghoek zitten) en een voor olie. Die laatste vormt een laagje om het oog om water binnen te houden en je oog gehydrateerd te houden. Wanneer de olieklieren niet goed werken, kunnen ze het water niet binnenhouden en krijg je droge ogen, die tegelijkertijd gaan tranen.

Nu is de vraag: wat heeft dit alles met mascara te maken? Mascara kan de poriën bij de olieklieren verstoppen, waardoor ze niet goed meer werken. Vooral wanneer je je mascara in de avond niet goed verwijderd is deze kans groot, met als gevolg droge of zelfs ontstoken ogen.

Is dagelijks mascara dragen slecht voor je wimpers?

De mascara zelf is niet gevaarlijk voor je wimpers (tenzij deze over de datum is of vol bacteriën zit, want dan kun je een oogontsteking krijgen). Het is het aanbrengen en verwijderen van de mascara waar het probleem zit. Doe je dit niet voorzichtig genoeg, dan kunnen je wimpers dunner worden of zelfs uitvallen. Het is te vergelijken met het te hard borstelen van (nat) haar: hier wordt het ook dunner van en kan het uiteindelijk afbreken. Voor je wimpers werkt het hetzelfde.

Gebruik daarom milde producten die speciaal zijn voor het verwijderen van oogmake-up. Je kunt ook zelf olie gebruiken, zoals kokosolie of olijfolie. Heb geduld en wrijf niet te hard, en je wimpers zullen een stuk langer mooi blijven.

Maakt het soort mascara nog uit?

De enige regel met mascara is: gebruik een zo schoon mogelijk exemplaar. De huid rond je oog is extreem dun en neemt daardoor sneller vuil en bacteriën op. Dat is één keer misschien niet erg, maar als dit dagelijks gebeurt kan dit tot problemen leiden. Zorg er daarom voor dat je je mascara maximaal twee maanden gebruikt, en dan een nieuwe aanschaft. Om dezelfde reden kun je beter geen mascara van anderen lenen: je weet namelijk niet hoe lang zij hem al gebruiken.

Bron | Mindbodygreen.com
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant