Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Huishoudtip: zo boor je netjes gaatjes

woman-examining-wall-before-drilling-while-man-standing-by-ladder.jpg

Veel vrouwen laten hun man het zware boorwerk doen, maar waarom eigenlijk? Margriet.nl geeft je een aantal tips, zodat ook jij veilig en netjes kunt boren!

boren.jpgDe vuistregel voor boren luidt: hoe harder het materiaal, des te langzamer de boor moet draaien. Toch zijn er nog een aantal trucs per materiaal.

Tip 1: boren in hout
Boor vooral niet te hard. Laat het niet zover komen dat er rookkrinkeltjes en brandlucht ontstaan. Mocht dit toch voorkomen, laat de boor dan eerst afkoelen. Gebruik geen water, maar heb gewoon even geduld!

Tip 2: boren in steen
Voor het boren in steen gebruik je, hoe verassend, een steenboortje. Belangrijk is dat je middelmatige druk op de machine uitoefent. Moet je een groot gat boren? Begin dan met een klein boortje en kies daarna steeds een grotere. Haal de boor regelmatig uit het gat om gruis te lossen. Hoe heter de boor, hoe groter de kans dat de boor breekt.

Tip 3: boren in (geglazuurde) tegels
In dit soort tegels mag je niet kloppend boren. Dit kun je eventueel pas doen zodra je door de tegel heen bent. Markeer het punt waarop het gaatje moet komen en maak een klein putje in de glazuurlaag. Op deze manier heeft de boor meer houvast. Een putje maak je met een centerpons of door een lichtelijk tikje op een betonspijker. Maar ook schilderafplakband werkt prima als stevige ondergrond.

Tip 4: boren in kunststof
Thermoplastische kunststof (zoals acrylplaat en pvc) wordt onder invloed van warmte week of gaat zelfs smelten en wordt na afkoeling weer hard. Doordat een sneldraaiende en/of botte boor veel hitte veroorzaakt, zal het gat snel dichtlopen. Dit warme en kleverige materiaal zal zich aan de boor hechten. Deze kunststoffen zijn daarom het makkelijkst te boren met een metaalboor op lage snelheid.

Tip 5: boren in pleisterwerk
Pleisterwerk kan erg snel kapotgaan bij het boren. Door de plek af te plakken met plakband verklein je deze kans. Ook voorkom je dat de boor uitglijdt en  de muur beschadigt. Ook kun je met een centerpons eerst een klein gaatje in het pleisterwerk maken voor houvast.

Bron: 500 handige huishoudtips voor in en om het huis

Ze kochten een kitten… het werd de langste kat ter wereld!
Wauw! Kate Middleton gaat voor een korter kapsel
Máxima had een themafeestje en dít trok ze aan!
Naar deze kat móét je wel blijven kijken

Bekijk ook:

Deze koninginnen en prinsessen lieten aan zich sleutelen

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

BewarenBewaren

Ook interessant