Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Zó zorg je ervoor dat je huisdier zo min mogelijk haren verliest

zo-zorg-je-ervoor-dat-je-huisdier-zo-min-mogelijk-haren-verliest.jpg

Hoewel huisdieren natuurlijk voor heel veel geluk en gezelligheid in je leven zorgen, zit er ook een klein nadeel aan het hebben van een beestje in huis. Zo laten ze overal haren achter, waardoor je iedere dag met de stofzuiger in de weer moet. Maar hoe zorg je er nu voor dat je huisdier zo min mogelijk haren verliest?

Wij delen hier een aantal handige tips.

Waar verliest je huisdier haren?

Dat je huisdier zoveel haren verliest, heeft alles te maken met de periode van verharing, ook wel ‘ruien’ genoemd. Volgens Wendy Govers, gediplomeerd dierverzorger, is de rui van huisdieren seizoensgebonden. “Zowel honden als katten wisselen in het voorjaar hun pluisharen die onderdeel waren van de wintervacht. Deze pluisharen vormen in de winter de onderharen in de vacht. Vervolgens wisselen ze in de zomer vaak de rest van de vacht. Deze laatste verharingsperiode gaat een stuk langzamer en daar doen ze dan ook de hele zomer over,” vertelt ze aan Radar.

Waarom verliest het ene huisdier meer haren dan het andere?

Dat het ene huisdier meer haren achterlaat dan het andere, heeft volgens Govers ook te maken met het verschil tussen de lengte van de haren per huisdier. Dit geldt voor zowel een kat als een hond. De cyclus van de haren hangt namelijk af van de lengte. Een kortharig ras zal bijvoorbeeld vaker ruien dan een langharig ras, omdat de haren bij een langharig ras er langer over doen om te groeien en vervolgens uit te vallen. Dus hoe korter de vacht is, hoe vaker je losse haren zal vinden in het voorjaar en rond de zomer.

Lees ook: Stinkende adem bij je huisdier normaal? Het is eigenlijk een teken van pijn

Wat kun je doen om ervoor te zorgen dat je huisdier zo min mogelijk haren verliest?

Volgens Govers is het vooral belangrijk dat je de vacht van je huisdier zo min mogelijk tot helemaal niet kamt en dat je de cyclus van de vacht zijn eigen ding laat doen. “Hier zie je dan wel weer een duidelijk verschil tussen honden en katten. Een gezonde kat kan heel goed zijn eigen vacht onderhouden. Een kat wast zichzelf en daarmee haalt hij tegelijkertijd de losse haren uit zijn vacht. Als je een huisdier hebt met lange haren is het zaak om ook zo min mogelijk te kammen en de opkomende klitten met de hand uit elkaar te pluizen. Bij een hond werkt het net iets anders. Die kan zichzelf niet wassen, maar die kan wel gewassen worden door een trimmer of door de eigenaren zelf.”

Govers gebruikt in haar eigen trimsalon een handige techniek die ervoor zorgt dat de losse haren grotendeels uit de vacht verdwijnen. Door je hond of kat te wassen en de vacht vervolgens op de harde stand te fohnen, kun je gemakkelijk korte metten maken met de overtollige haren van het diertje. De oude haren zuigen zich namelijk tijdens het wassen vol met water, waardoor ze zwaar worden, waarna je ze er gemakkelijk uit kunt blazen.

Handige tip voor katten

Omdat de meeste katten het niet leuk vinden om gewassen te worden, kun je volgens Govers de losse haren van je kat het beste verwijderen met een microvezeldoek. Maak zo’n doek vochtig met lauw water en haal het vervolgens met korte halen over de vacht heen. Zo neem je alle lossen haren mee zonder haren uit te trekken.

Yeah, Margriet.nl is genomineerd voor Website van het Jaar 2020! 
Help jij ons winnen? Stem dan snel!

Bron | Radar
Beeld | iStock

Ook interessant