Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Bij het gapen of van verdriet: deze feitjes over huilen kende je nog niet

deze-feitjes-over-huilen-kende-je-nog-niet.jpg

We huilen allemaal weleens. De één iets vaker dan de ander, maar het is een emotie die ons mens maakt. Huilen betekent alleen niet meteen dat je bijvoorbeeld verdrietig bent. Lees vooral verder voor de feitjes over huilen die vast nieuw voor je zijn. 

Wist je dat vrouwen gemiddeld 20 tot 50 keer per jaar hun tranen laten gaan?

Tranen bij het gapen

Tijdens een goede gaapsessie kan het nog wel eens gebeuren dat je vochtige ogen of zelfs tranen krijgt. Tijdens het gapen zet je druk op je traanbuizen en maak je dus tranen aan.

Vrouwen huilen gemiddeld 6 minuten

Huilen om een overleden dierbare, die ene vriendin die je weer sinds lange tijd ziet of om een zielige film, iedereen huilt weleens. Tóch blijkt dat een huilbui van een vrouw gemiddeld 6 minuten duurt, langer vergeleken met die van een man. Die duurt namelijk gemiddeld 2 tot 4 minuten.

Pijnstillende werking

Door hormonen en proteïnen die in je tranen zitten blijk je minder pijn te voelen. Misschien dan toch maar gewoon even huilen als je je teen stoot?

Traanvocht bijna gelijk aan speeksel

Je zou de vergelijking zelf niet maken, maar traanvocht lijkt enorm op speeksel. Het bestaat namelijk beide uit hormonen, eiwitten, water en zout. Veeg je nu anders die tranen van je wang?

Is het gezond?

Op die vraag is helaas nog geen duidelijk antwoord. Maar uit onderzoek van gezondheidspsychologe Michelle Hendriks blijkt dat huilen zelf niet oplucht. Ergens is huilen wel goed voor je. Als je namelijk huilt van verdriet en iemand komt je troosten zorgt dat voor sociale steun, en dat is goed voor je.

Vrouwen huilen gemiddeld 16 maanden van hun leven

Bizar. Geloof het of niet, maar een vrouw huilt gemiddeld 16 maanden van haar leven. Dat is zo’n 12.000 uur.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Libelle, Cosmopolitan
Beeld | Getty Images

Ook interessant