Margriet logo
null Beeld

Huh? Misschien gebruik jij bleek ook al je hele leven verkeerd

Komen je witte T-shirts grijs uit de was? En komt de kalkaanslag in de badkamer je de neus uit? Met een scheutje bleek - bij zowel de was als in het schoonmaaksopje - ben je in no-time van de vlekken af. Tenminste, als je het middel op de juiste manier gebruikt...

Want dát schijnen we dus al ons hele leven verkeerd te doen.

Waar zit het probleem?

De werkwijze en het effect van bleek, heeft alles te maken met de manier waaróp je het middel als schoonmaakproduct gebruikt. Bleek is een krachtig ontsmettingsmiddel, maar verliest z'n ontsmettende kracht wanneer je het in een emmer met heet water gooit. Het hete water zorgt er namelijk voor dat het actieve ingrediënt totaal onbruikbaar wordt. De volgende keer is het dus raadzaam om het ontsmettingsmiddel alleen toe te voegen aan een emmer met kóud water.

Zo ga je te werk met bleek

Zodra je een fles bleek opendraait, komt de sterke chemische geur je tegemoet. Alle reden dus om voorzichtig met dit schoonmaakproduct om te springen. Maak jij gebruik van bleekmiddel in het huishouden? Doe dit dan op de volgende (voorzichtige) manier:

  • Zorg dat er een raam openstaat zodra je een scheutje bleekmiddel toevoegt. Dit zorgt ervoor dat de sterk chemische geur het huis snel verlaat en jij deze niet inademt.
  • Draag (plastic) schoonmaakhandschoenen om te voorkomen dat je handen in contact komen met het schoonmaakmiddel. De chemische vloeistof kan je huid beschadigen en verkleuringen achterlaten op je kleding.
  • Bleek bestaat voor 5,25 procent uit natriumhypochloriet en moet daarom altijd verdund gebruikt worden. Gebruik je het voor het gewone schoonmaakwerk, verdun bleek dan altijd met een 1:99 ratio. Dit staat gelijk aan tien centiliter bleek op één liter water.

Waar kun je bleek het beste voor gebruiken?

De beste toepassingen voor het gebruik van bleek in het huishouden zijn:

  • Het toilet. Het werkt als een goed ontsmettingsmiddel.
  • Op grijsgeworden witte t-shirts. Het laat het wit weer stralen.
  • Op een oppervlak van cement, om schimmel te verwijderen. Ideaal voor in de badkamer, dus.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Good Housekeeping

Beeld | iStock

Lieke Beemsterboer

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden