Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Dit is wanneer je je houten pollepel en snijplank echt moet weggooien

dit-is-wanneer-je-je-houten-pollepel-en-snijplank-echt-moet-weggooien.jpg

Houten keukenspullen, zoals houten roergerei, of een prachtig houten snijplank, het zijn attributen die je koopt met het idee dat ze een leven lang meegaan. Helaas, zelfs je houten pollepel zal een keer aan vervanging toe zijn. Maar wanneer dan precies?

Anti-bacteriële functie

Een heel erg groot voordeel van al die houten mooimakers in de keuken, is dat hout van nature een antibacteriële functie heeft. Daadoor remt het de groei en verspreiding van gevaarlijke bacteriën af. Het is dus een stuk ‘gezonder’ om een houten in plaats van een plastic snijplank te gebruiken. En een natuurproduct, zoals hout, gaat ook een stuk langer mee dan plastic.

Slijtage

Vind jij een houten snijplank ook zo fijn om op te werken? Bij dagelijks gebruik slijt hij helaas wel snel. De plank kan uitdrogen door het hete afwaswater (of de vaatwasser), daarnaast maakt vocht het houten oppervlak zwak. Maar wanneer is het echt tijd om hem weg te gooien? Eigenlijk al vanaf het moment dat je de eerste gaten of spleten in het hout begint te zien.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ophoping van etensresten

Deze gaten of spleten (die al zo dun als een haar kunnen zijn) zorgen er namelijk voor dat etensresten en daardoor bepaalde bacteriën zich kunnen ophopen tussen het hout. Wanneer dit gebeurt kan er besmetting plaatsvinden, en ja.., dan ben je nog verder van huis…

Hoe kun je dit voorkomen?

Wil je dat jouw houten snijplank, pollepels en ander houten keukengerei toch zo lang mogelijk meegaan? Zorg er dan extra goed voor. Was alle houten keukenspullen alleen met de hand af in niet te heet water en met een mild afwasmidddel. Droog alle items goed af en wrijf de houten plank af en toe in met een drupje olie of bijenwas om uitdrogen tegen te gaan.

Bron | Apartment Therapy
Beeld | iStock

Ook interessant