null Beeld redactie
Beeld redactie

PREMIUM

Horen, zien en... lekker lezen. Dit zijn dé tips van nu

Een nieuw boek van Ruby Wax, alles over spiritualiteit en nog maar een extra duik in de jaren tachtig.

null Beeld

Net verschenen

Focus liever op wat wel goed gaat

Non-fictie | Ruby Wax werd in de jaren tachtig beroemd als comédienne, schreef mee aan Absolutely Fabulous, maar leed ondertussen aan diepe depressies. Ruby maakte een carrièreswitch en studeerde af als een in mindfulness gespecialiseerde psycho-therapeut. De boodschap van haar boek En dan nu het goede nieuws is: niet somberen, kijk liever naar wat er wél goed gaat in de wereld.
En dan nu het goede nieuws... Op naar de toekomst € 22,50 (Volt).

Einde van een tijdperk

Non-fictie | Eind jaren tachtig eindigde de dictatuur van Nicolae Ceaușescu in Roemenië. Nausicaa Marbe (58) groeide op in dat land en schetst in bloemrijke taal een fascinerend beeld van het ooit zo bloeiende Roemenië dat door het communistische regime naar de afgrond werd gebracht. Op haar achttiende vluchtte Nausicaa naar Nederland, waar zij inmiddels schrijver, columnist en journalist is.
Wachten op het westen, € 19,99 (Prometheus).

Kim Wilde werd tuinarchitect

Non-fictie | Ach, wat dansten we graag met onze enorme perspex oorbellen en beenwarmers op de muziek van de jaren tachtig! De eigenzinnige Madonna, de wulpse Kim Wilde, het razend populaire Doe Maar, het muzikale genie Prince… Maar hoe verging het de iconische popsterren? Godfried Nevels sprak 28 van hen en verzamelde hun verhalen.
I love 80’s music, € 25,98 (TDM Publishing).

null Beeld
null Beeld

3x Spiritueel

 1. Over een holistische zienswijze
  Dit boek maakt duidelijk hoe verbonden onze organen zijn met ons geestelijk welbevinden. Is die balans verstoord, dan stagneert onze levensenergie, met klachten en ziekte als gevolg.
  De Tao van gezondheid door Conny Coppen € 22,50 (AnkhHermes).
 2. Over de magie van heksenkracht
  Hekserij is een oeroude natuurgodsdienst die weer redelijk populair is. Met deze mooie, praktische gids word je ingewijd in de rituelen, kruiden en (goede) magische krachten.
  Heksenkracht door Juliet Diaz € 20,99 (Altamira).
 3. Over bezield leven volgens de Kelten
  Om te kunnen omgaan met verandering en het onbekende kan de wijsheid van de oude Kelten een bemoedigende of troostende leidraad zijn bij grote en alledaagse gebeurtenissen.
  Gezegend de ruimte tussen jou en mij van John O’Donohue € 22,99 (Ten Have).
null Beeld
null Beeld

Film

Bevlogen jeugdwerkers

Deze Zwitserse, Franstalige film vertelt het verhaal van zeven jonge vrouwen die samen noodgedwongen onder hetzelfde dak wonen. In deze opvang fungeren ze als elkaars familie. De bevlogen directeur Lora (Claudia Grob) doet er alles aan om de groep zo goed mogelijk te ondersteunen, maar conflicten zijn onvermijdelijk. Regisseur Fred Baillif is zelf een voormalig jeugdwerker en de zeven jonge vrouwen worden niet gespeeld door doorgewinterde actrices, maar zij hebben zelf ook een verleden in de jeugdzorg.
La Mif, nu in de bioscoop.

TV

De strijd van Fortuyn

Op 6 mei is het twintig jaar geleden dat Pim Fortuyn werd vermoord. De nieuwe vijfdelige dramaserie Het jaar van Fortuyn toont wat daaraan voorafging. Jeroen Spitzenberger speelt de titelrol en Ramsey Nasr is te zien als Fortuyns grootste opponent: PvdA-lijsttrekker Ad Melkert. De serie laat zien hoe de opkomst van Fortuyn in het hele land voor ophef zorgde. We zien o.a. Carly Wijs als Gerdi Verbeet, Fedja van Huêt als Mat Herben en Jaap Spijkers als Wim Kok.
Het jaar van Fortuyn vanaf 25 maart om 21.30 uur op NPO 1.

null Beeld
null Beeld

TV

3x jaren tachtig

 1. Scherpe humor
  De verschrikkelijke jaren tachtig is al even uit, maar mag in dit nummer natuurlijk niet ontbreken. Kim van Kooten schreef het scenario van deze met scherpe humor geschreven dramaserie, over een woongroep in de jaren tachtig. O.a. met Jacob Derwig, Malou Gorter, Eric van Sauers, Bianca Krijgsman en Maria Kraakman.
  Elke zondag om 21.10 uur op NPO 3. Terugkijken kan via NPO Start.
 2. Duik in het verleden
  In Een programma over de jaren tachtig neemt journalist en histo­ricus Teun van de Keuken een duik in het verleden en onderzoekt de jaren tachtig van de twintigste eeuw. Elke aflevering staat een ander onderwerp centraal, dat hij bespreekt met een co-presentator.
  Elke zondag om 21.40 uur op NPO 3. Terugkijken kan via NPO start.
 3. Weet je nog
  De inhuldiging van koningin Beatrix, het winnen van het EK, de spelcomputer, de Playbackshow en hoogtijdagen van de King of pop Michael Jackson, in Het beste van… De jaren 80 vertellen bekende Nederlanders, o.a. Karin Bloemen, Henny Huisman en zussen Suzanne en Monique Klemann, over hun herinneringen aan die jaren.
  Alle afleveringen zijn terug te kijken via NPO Start.
Heleen Spanjaard & Ernest Marxredactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden