Hoopvol nieuws: medicijn tegen artritis biedt hoop voor mensen met alopecia Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Hoopvol: medicijn tegen artritis mogelijk ook effectief bij mensen met alopecia

Artritis en alopecia lijken niet zoveel met elkaar gemeen te hebben: artritis veroorzaakt gewrichtspijn en zwelling en alopecia zorgt voor ernstig haarverlies. Toch hebben beide aandoeningen wel een overeenkomst.

En er blijkt daardoor hoopvol nieuws te zijn voor mensen met alopecia.

Artritis en alopecia

Bij de auto-immuunziekten artritis en alopecia valt het immuunsysteem lichaamseigen cellen aan. Dit zorgt er bij artritis voor dat weefsels en gewrichten worden aangevallen en bij alopecia haarzakjes worden aangevallen.

Vergelijkbare behandeling

Een nieuwe studie geeft nu hoop aan mensen met een zware vorm van alopecia. Doordat de beide aandoeningen erg op elkaar lijken, is ook de behandeling vergelijkbaar. Een artritis medicijn genaamd baricitinib blijkt effectief te zijn voor patiënten met alopecia. Het zal geen wondermiddel zijn, maar het medicijn zal binnenkort misschien beschikbaar worden voor alopecia patiënten.

Zo werkt het

Behandeling met baricitinib werkt door het eiwit Janus-kinase, ook wel JAK’s genoemd. Deze eiwitten zijn onderdeel van een signaalroute, genaamd JAK-STAT die onder andere betrokken is bij het immuunsysteem. JAK-remmers, zoals baricitinib kunnen ervoor zorgen dat die immuunrespons wat afzwakt. En dat kan ervoor zorgen dat haarzakjes weer terug kunnen groeien.

Het onderzoek

Voor het onderzoek werden 1200 patiënten in drie groepen verdeeld. De patiënten kregen 36 weken lang een placebo, twee milligram baricitinib of vier milligram baricitinib. Bij de deelnemers die vier milligram kregen zagen de onderzoekers de beste resultaten en meer dan een derde procent van die groep kwam de haargroei terug. De resultaten van de haargroei gingen van nul tot honderd, waarbij nul geen haaruitval betekende en honderd volledige haaruitval betekende.

Toen de proef begon hadden alle deelnemers een score van meer dan vijftig en aan het eind van de proef had 35 procent met vier milligram baricitinib een score van 20 of zelfs minder. En volgens de onderzoekers is dat een opwindend resultaat.

Bijwerkingen

Toch kregen sommige patiënten last van bijwerkingen, zoals ergere acne, bovenste luchtweginfecties, hoofdpijn, urineweginfecties en een verhoogd cholesterolgehalte. Daarnaast kan het medicijn ook een negatieve werking hebben op het immuunsysteem, waardoor het vermogen om het lichaam te beschermen tegen daadwerkelijke bedreigingen wordt verstoord. Toch zijn er maar weinig deelnemers die met het medicijn stopten vanwege de bijwerkingen, omdat het volgens hen draaglijk was.

Op dit moment moet er nog meer onderzoek worden gedaan naar de werkzaamheid van het medicijn op langere termijn, maar de onderzoekers zijn erg hoopvol.

Bron | sciencealert

Lisa MancheGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden