Lifestyle

Hoogintelligente mensen hebben déze 7 eigenschappen met elkaar gemeen

hoogintelligente-mensen-hebben-deze-7-eigenschappen-met-elkaar-gemeen.jpg

Je hebt slimme, hoogbegaafde en hoogintelligente mensen. Alledrie pienter, maar met wezenlijke verschillen. 

Zo heeft een hoogbegaafd persoon een IQ van 130, maar kan diegene als kind moeilijk meekomen in de klas. Hoogintelligente mensen letten juist heel goed op in de schoolbanken. Hoogbegaafden zijn vaak dromers, terwijl hoogintelligenten met beide benen op de grond staan.

Denk jij dat je misschien hoogintelligent bent? Volgens experts herken je je dan vast in (één of meerdere) van deze zeven eigenschappen:

1. Je volgt je hart

Hoe hoger een persoon scoort qua empathisch vermogen, hoe hoger diegene ook op de ladder klimt qua verbaal vermogen. In andere woorden: empathie, dat onderdeel is van je emotionele intelligentie, en begrip, dat onderdeel is van je cognitieve intelligentie, houden verband met elkaar. Volg je je hart, dan volg je dus ook je verstand.

2. Je bent graag alleen

Hoogintelligente mensen doppen hun eigen boontjes en vinden het prima om in hun eentje dingen te ondernemen of lekker thuis te blijven. Uit onderzoek blijkt dat slimme mensen met een hoog IQ minder tevreden met hun leven zijn naarmate ze vaker met vrienden afspreken.

3. Je bent nieuwsgierig naar alles en iedereen

Heel slim zijn, betekent niet dat je dagelijks met je neus in de boeken zit. Maar hoogintelligente mensen zijn wel bovengemiddeld nieuwsgierig. Ze willen, ondanks dat ze graag alleen zijn, wel alles weten – van wie, wat, waar, wanneer tot en met waarom. Of het nou om mensen, culturen dieren of geschiedenis gaat.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.    

4. Je bent stil

Hoogintelligente mensen scheppen niet over zichzelf op en treden niet graag op de voorgrond. Nee, ze zijn juist stil en oplettend en observeren allerlei details. Dat vermogen hebben, in een bomvolle ruimte, is een kunst.

5. Je hebt veel zelfbeheersing

Ben je hoogintelligent, dan is de kans groot dat je ook over een flinke portie zelfbeheersing beschikt. Dit betekent dat je denkt voordat je doet en zo weloverwogen beslissingen maakt.

6. Je hebt een olifantengeheugen

Je geheugen en intelligentie hebben veel met elkaar te maken. Heb je een goed kortetermijngeheugen en kun je je lang focussen? Dit betekent dat je cognitief flexibel bent en je daardoor makkelijk in verschillende informatie tegelijk kunt storten. Absoluut een teken van hoogintelligentie.

7. Je bent absoluut géén controlfreak

Je zou misschien denken dat hoogintelligente mensen graag alle touwtjes in handen hebben, maar het tegendeel is volgens experts waar. Dit slaat weer op je flexibele cognitieve vermogen. Gebeurt er iets dat je niet aan zag komen? Jij past je makkelijk aan en bedenkt andere wegen die naar Rome leiden. Je denkt dus snel en oplossingsgericht. Typische hoogintelligentie.

Je hersenen lekker laten kraken? Koop nu het Margriet-puzzelboekje voor bij de koffie, in de trein of op het strand. Vol met filippines, woordzoekers, sudoku’s en nog veel meer.

Bron | Bustle, Psychologie magazine
Beeld | iStock

Ook interessant