null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Hoofdkussen nodig? Let bij het kopen op deze tips

Hoofdkussens zijn vaak niet goedkoop, en een slecht hoofdkussen kan voor veel lichamelijke klachten zorgen. Is jouw kussen wel aan vervanging toe? We geven je een aantal tips waar je op moet letten bij het kopen van een nieuw hoofdkussen.

Tips voor het kopen van een hoofdkussen

Als eerste is het erg belangrijk rekening te houden met jouw slaaphouding. Ben je een rugslaper? Dan is het handig om een hoofdkussen te kiezen dat jouw hoofd en nek goed ondersteunt. Het beste kun je dan een hoofdkussen uitzoeken dat vormvast is en middelhoog. Wanneer de kromming van je rug groter is, moet jouw hoofdkussen ook hoger zijn.

Slaaphouding

Voor buikslapers is het de beste optie om een laag hoofdkussen te kiezen. Op je buik liggen zorgt voor wat spanning in de nek en schouders, omdat je altijd je hoofd gedraaid houdt om adem te kunnen blijven halen. Voor zijslapers is het belangrijk een speciaal hoofdkussen te kiezen die de druk op de nek en de schouders wegneemt. Omdat je als zijslaper vooral op je schouders ligt, kan er op den duur een kans op nek-en schouderklachten komen. Wissel jij vaak van slaappositie? Dan kan het fijn zijn een vervormbaar hoofdkussen te kiezen.

Matras

Een factor die je waarschijnlijk niet meeweegt tijdens het kopen van een nieuw hoofdkussen is je matras. Wanneer je een hard matras hebt, is het het beste om een dikker hoofdkussen te hebben voor een goede ondersteuning. Wanneer je een dunner matras hebt, is het niet nodig om een dikker kussen uit te kiezen. Neem dit altijd mee tijdens je zoektocht naar een nieuw kussen. Een kussen kan namelijk anders voelen op een ander matras. Zo zak je bij een zachter matras wat dieper weg en kan een dik kussen al snel te dik zijn.

Lees ook:

Een slapeloze nacht zorgt voor 30 procent meer stress dan normaal

Vulling

De vulling van de kussens speelt ook een grote rol bij het uitzoeken van een kussen. De meest gebruikte soorten zijn dons en veren, polyestervezels en schuimblokken van koudschuim, traagschuim of latexschuim. Het voordeel van dons en veren is dat deze makkelijk te vormen zijn. Een nadeel is dat deze gevoeliger zijn voor stofmijt. Het is dus belangrijk hier rekening mee te houden als je een allergie hebt. Een kussen van polyestervezels is hier minder gevoelig voor. Deze kussens zijn in veel verschillende soorten verkrijgbaar en vaak vriendelijk voor de portemonnee. Helaas zijn deze minder vormbaar.

Voor- en nadelen

Schuimblokkussens worden ook wel nekkussens genoemd. Deze kunnen heel fijn zijn voor mensen met nek- of rugklachten. Deze kussens zijn gemaakt van koudschuim, traagschuim of latexschuim. Voor mensen met een allergie is latexschuim aan te raden, omdat deze vrijwel geen stofmijt aantrekt. Nadelen zijn wel dat deze kussens wat warmer aanvoelen dan normale kussens en dat ze vaak niet wasbaar zijn. Voor mensen die 's nachts veel transpireren is dit kussen bijvoorbeeld niet aan te raden. Zij kunnen beter gaan voor een kussen dat gemaakt is van kapok of wol. Beide stoffen ventileren goed door en reguleren warmte en vocht.

Lichaamsbouw

Je lichaamsbouw is volgens ergonoom Pascal Mannekens ook een belangrijke factor om rekening mee te houden bij het kopen van een kussen. Tegen Het Laatste Nieuws zegt hij: “Mensen die zwaargebouwd zijn of overgewicht hebben, kunnen het beste kiezen voor een kussen dat iets harder en dikker is. Dat zal voor hen ook een tikje comfortabeler aanvoelen. Aan het andere uiterste vind je magere mensen - vaak vrouwen - met weinig vet en spiermassa. Zij liggen beter op een zachte matras en dun hoofdkussen. Zeker als hun schouders breder zijn dan de taille.”

Uitproberen

Wanneer je een nieuw kussen wilt kopen, is het handig om deze eerst thuis even uit te proberen. Dit kan gelukkig bij veel winkels. Een kussen kan heel anders voelen wanneer je ermee slaapt. Door het uit te proberen bespaar je een hoop kosten wanneer het toch niet het juiste kussen voor jou is.

Bij het uitproberen van een hoofdkussen is het volgens Mannekens vooral belangrijk dat je hoofd niet te hoog ligt. “Stevig aan de nek, zacht aan de schedel. Zo ziet het ideale kussen eruit. Op die manier krijgen je nekwervels voldoende ondersteuning. Deze moeten immers in een rechte lijn liggen met je ruggenwervels.” Iets wat je volgens hem nooit moet doen, is twee kussens op elkaar leggen. “Dan ligt je hoofd gegarandeerd te hoog.”

Bron | Consumentenbond, Fonq, Het Laatste Nieuws

Beeld | iStock

Yeah, Margriet.nl is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!

Help jij ons winnen? Stem dan snel!

null Beeld

Margriet 45 ligt nu in de winkel! Met deze week: een powerplan voor 50+, tips om zelf je haar te kleuren, een interview met Robert ten Brink en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Erandi GodinezGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden