Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Dit kun je doen als je hoofdhuid verbrand is (en zo voorkom je het)

dit-kun-je-doen-als-je-hoofdhuid-verbrand-is-en-zo-voorkom-je-het.jpg

Dat je je goed moet insmeren als je de zon in gaat, is meer dan bekend. Toch wordt de hoofdhuid in het smeerproces vaak overgeslagen. Daardoor is je hoofdhuid aan het einde van de dag misschien verbrand, wat vaak resulteert in jeuk en een hoop schilfers. Niet fijn. Zo kun je je hoofdhuid voortaan het beste beschermen tegen de zon. 

Van bedekken tot smeren: dit zijn de beste tips. 

Je hoofdhuid beschermen

Het stuk op je hoofdhuid dat het meest verbrandt is je scheiding. Dat komt omdat dit vaak onbeschermd wordt blootgesteld aan de zon. Om dit te voorkomen kun je het beste een hoofddeksel dragen. Maar mocht je geen pet of sjaaltje bij de hand hebben, dan kun je ook je eigen haar gebruiken om je hoofdhuid tegen de zon te beschermen. Zorg ervoor dat je haar naar achteren valt, waardoor je geen scheiding hebt. Dit werkt vooral bij dikker haar, als je erg dun haar hebt, kan de zon makkelijker bij je hoofdhuid komen. Vermijd in dit geval op het heetste moment van de dag de zon zo veel mogelijk. 

Je hoofdhuid insmeren

Een andere effectieve manier om je hoofdhuid goed tegen de zon te beschermen is door ‘m in te smeren. Nu snappen we dat je het niet ziet zitten om over je haren een flinke laag zonnebrand aan te brengen. Daarom kun je het ook iets gerichter aanpakken. Breng wat zonnebrand op je hand aan en verdeel dit vervolgens met een wattenstaafje over je scheiding. Op die manier voorkom je dat je hele hoofdhuid vet wordt. Al weegt een vette coupe natuurlijk wel op tegen een pijnlijk verbrande schedel. Daarnaast bestaan er zelfs shampoos en speciale haarsprays met SPF om je haar te beschermen en vettig geklieder te voorkomen. 

Lees ook: Oppassen geblazen: door deze dingen wordt je huid gevoeliger voor de zon

Hoofdhuid verbrand

Is het kwaad al geschied? Probeer dan vooral niet te krabben. Hoewel een verbrande hoofdhuid ontzettend kan jeuken, maak je de schade hiermee alleen maar erger. Probeer daarnaast zo min mogelijk stylingproducten te gebruiken en hitte, bijvoorbeeld van de föhn, te vermijden. Gebruik het liefst een milde shampoo of haarmasker om je haar te verzorgen. Daarnaast kun je het verbrande gevoel ook verlichten met wat huis-tuin-en-keukenmiddeltjes. Bijvoorbeeld door je haar te weken in groene thee, je haar te wassen met een mengsel van water en appelazijn of vijf minuten lang een washandje doordrenkt met koude melk op je hoofdhuid te leggen. De proteïnen en enzymen in de melk versnellen het herstelproces en daarnaast werkt de koelte verlichtend tegen het branderige of jeukende gevoel.  

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.  

Bron | Santé, Happy in Shape, Monstyle
Beeld | iStock

Margriet 32 ligt in de winkel! In dit nummer vind je onder andere een uitgebreid interview met powervrouw Bibian Mentel, acht Japanse puzzels, een dossier oud en jong; wat kunnen we van elkaar leren? en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder extra verzendkosten.

Ook interessant