Tip geld sparen 1 procent-regel Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Honderdduizenden Nederlanders hebben geen aansprakelijkheidsverzekering

Heb jij een aansprakelijkheidsverzekering waar je een beroep op kunt doen als je schade aanricht bij een ander? 640.000 huishoudens in Nederland hebben geen aansprakelijksheidsverzekering, blijkt uit berichtgeving van RTL Nieuws. Deze huishoudens riskeren daardoor financiële problemen.

Dit moet je weten over het nut van een aansprakelijkheidsverzekering.

Het nut van een aansprakelijkheidsverzekering

Je kunt een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten zodat je bent beschermt als je schade aanricht bij een ander. Bijvoorbeeld als je andermans smartphone laat vallen, of als je op de fiets een ongeluk veroorzaakt. Zo'n verzekering kost voor particulieren maar een paar euro in de maand. Vaak hoort dit ook bij een pakket voor een inboedelverzekering, die je bij het kopen van een huis afsluit. De aansprakelijksheidsverzekering is trouwens iets anders dan de verplichte WA-verzekering die je als automobilist moet afsluiten.

Financiële problemen na schade

Toch sluit niet elke Nederlander een aansprakelijkheidsverzekering af. Hierdoor komen zij, of degene bij wie ze schade aanrichten, in de problemen omdat ze de kosten niet kunnen dragen. Letselschade na een ongeluk kan bijvoorbeeld in de tonnen lopen, zegt een hoogleraar aansprakelijkheidsrecht tegen RTL Nieuws. Als je dit niet kunt betalen, kan dit tot schulden leiden.

Marktonderzoeksbureau Ipsos zegt dat vooral jongeren geen aansprakelijkheidsverzekering afsluiten, en dat dit vaak uit onwetendheid is.

Merel SchutGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden