Margriet logo
Hond of partner kiezen Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Hond of partner? In coronatijd verkiezen we de een boven de ander

Duivels dilemma: wat als je moet kiezen tussen je hond of je partner? Het lijkt misschien een onmogelijke keuze, maar uit onderzoek blijkt toch dat we in coronatijd de een boven de ander verkiezen. Blijkbaar kunnen we bij de een nog meer steun vinden dan bij de ander.

Je hond de deur uit of je partner: hopelijk kom je nooit voor deze keuze te staan, al blijken we stiekem toch een voorkeur te hebben.

Kies je voor je hond of je partner?

Voor veel hondenbaasjes in een hond veel meer dan een huisdier en wordt het beestje als een gezinslid gezien. Maar daarmee rijst ook de vraag: als je echt moet kiezen, kies je dan voor je hond of partner? Een Duits onderzoek nam de proef op de som met het oog op de coronapandemie en onderzocht het emotioneel welzijn van mensen. Uit het onderzoek bleken hondenbaasjes in coronatijd voor steun vaker te kiezen voor hun hond dan hun partner. Honden kwamen met 75 procent namelijk op de eerste plek, gevolgd door partners met 57 procent. Daarna volgden vrienden (43%) en kinderen (41%). Voor de deelnemers zonder hond kwam de partner met 51 procent op de eerste plek. Vrienden en kinderen deelde de tweede plek.

Steun van een hond

Terugblikkend op de afgelopen twee coronajaren schatten hondeneigenaren hun welzijn ook 15 procent beter in, dan de deelnemers die geen hond hebben. Aangezien we de afgelopen jaren onze sociale contacten moesten beperken en afstand moesten houden hebben huisdieren veel mensen door eenzame, zware tijden heen geholpen. Aan Tail legt senior dierenarts Antonia Klaus uit dat een hond je kan helpen te kalmeren en stress kan wegnemen. Wel benadrukt de dierenarts dat we de behoeften van honden daarbij wel moeten respecteren en niet een te overhaaste keuze moeten maken om bij eenzaamheid een hond te nemen.

Lees ook: Hondenbaasjes opgelet: koppels met een hond hebben een betere relatie

Ander onderzoek

Ook uit een eerder Amerikaans onderzoek bleek al dat dat bijna de helft van de ondervraagde vrouwelijke baasjes liever tijd doorbrengt met hun hond dan met hun partner. Van de deelnemers gaf 62 procent aan helemaal tot rust te komen door de hond en 55 procent vond emotionele steun bij het dier. Ook gaf 45 procent van de deelnemers aan met de hond in bed te slapen.

Bron | Freundin, Tails.com, New York Post
Beeld | Getty Images

Maryse De BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden