null Beeld

Hoeveel pijn doet een maand zonder wijn?

Ken je dat? Tijdens het koken stil je alvast de ergste trek met een paar nootjes en oh! Je hebt ook nog een lekker wijntje van gisteren open staan. Wel zo lekker én gezellig. Bovendien, je biefstuk smaakt een stuk lekkerder met die goede Merlot. Ongemerkt klokken we zo, ook doordeweeks, flink wat alcohol achterover.

55-plus? Een wijntje hoort erbij

Vooral voor vrouwen vanaf 55 jaar kan een dag geen wijn, een dag niet geleefd betekenen; meer dan eenvijfde van deze levensgenieters drinkt minimaal zes dagen per week alcohol, waarvan tachtig procent een warme voorkeur heeft voor wijn. En dat blijft vaak niet bij één wijntje, zoals de Gezondheidsraad maximaal per dag voor vrouwen adviseert. Wie meer drinkt, wordt namelijk bewezen gevoeliger voor het ontwikkelen van bijvoorbeeld borstkanker (KWF Kankerbestrijding adviseert zelfs de alcohol helemáál te laten staan... au). Enfin, zo'n vijftien procent slaat minimaal vijftien glazen per week achterover, wat omgerekend meer dan twee glazen alcohol per dag is. Daarmee drinken de 55-plussers jongere vrouwen ver onder de tafel, aldus de Nationale Drug Monitor 2013/14 van het Trimbos-instituut.

Voor de lijn is het ook fijn

Wakker worden dus, aldus het Trimbos-instituut en het Lectoraat verslavingspreventie Windesheim die vandaag de IkPas-actie lanceerden. Niet geheel toevallig wordt de actie in de vastenmaand gehouden, zodat sommigen onder ons meteen alle vloeibare calorieën van Carnaval kunnen verbranden. Behalve bewuster van ons alcoholgebruik, kunnen we dus ook slanker en fitter van zo'n detoxkuurtje worden. "Uit onderzoeken naar dit soort ‘time out’-projecten blijkt dat deelnemers zich fitter voelen en beter slapen," weet Rob Bovens van het Trimbos-instituut en Windesheim te melden.

Door de vingers

Buiten handige 'volhoudtips' zoals 'vertel het je omgeving' en 'alcoholvrij moet je plannen', kun je je op de site van IkPas ook verlustigen aan kokoloog Pierre Wind die alcoholvrije cocktails maakt. Dat die zoetigheid het in de verste verte niet haalt bij een goede Merlot of Cabernet-Sauvignon moeten we voor gezonde borsten maar even door de vingers zien. En gelet op de hoeveelheid calorieën die in je wijn- of bierglas drijven, is de kans groot dat je na een maand geheelonthouding weer in die leuke broek past. Zónder extra te sporten of minder koekjes te eten.

Lees ook > Waarom katers erger worden als je ouder wordt

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden