Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

“Hoeveel mag mijn zoon erven zonder dat zijn uitkering in gevaar komt?”

annemarie-van-gaal.jpg

Iris (62): “Mijn enige zoon leeft al jaren van een bijstandsuitkering. Ik heb een aflossingsvrije woning van € 300.000 en wat spaargeld. Hoewel ik nog lang hoop te leven, vraag ik me af: hoeveel mag hij erven zonder dat zijn uitkering in gevaar komt?”

Advies Annemarie van Gaal: “In Nederland hebben we een sociaal vangnet in de vorm van de bijstand. Zo is iedereen verzekerd van een sociaal minimuminkomen. Uiteraard mag hier geen misbruik van worden gemaakt, dus als uw zoon een flinke erfenis krijgt, dan vervalt zijn bijstandsuitkering. Zolang hij genoeg geld heeft 
om in zijn eigen onderhoud te voorzien, heeft hij geen recht op een bijstandsuitkering.
Hij kan de erfenis niet weigeren, want dat wordt gezien als een schenking aan de andere erfgenamen. De gemeente zal dan de uitkering verhalen op de andere erfgenamen. Met een bijstandsuitkering mag je trouwens een vermogen hebben van € 5.940 en met kinderen van 
€ 11.880, zonder dat dit verrekend wordt met de uitkering.”

Dit advies stond in Margriet 2017-38. Bestel deze editie na via Magazine.nl. Meer financiële tips van Annemarie vind je hier.

Lees ook deze artikelen

Bekijk ook

Met deze lifehack hoeft je jeans NIET in de was, maar zeg je wel vaarwel die vieze geurtjes.

Margriet Winter Fair

De feestdagen beginnen al in november! Kom jij ook tussen 17 en 23 november naar Margriet Winter Fair in de Brabanthallen? Bestel nu je kaarten.

Op zoek naar (nieuwe) vriendinnen?

Ben je op zoek naar (nieuwe) vriendinnen? Bezoek dan Margriet Vriendinnen, een ontmoetingsplek waar je nieuwe vriendinnen kunt leren kennen bij jou in de buurt. Op Margriet Vriendinnen vind je veel lokale en regionale vriendinnengroepen waarin leden evenementen organiseren en ideeën en inspiratie delen. Word eenvoudig lid van groepen die jou aanspreken en maak nieuwe vriendinnen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant