Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Hoeveel kost een hond? Híer moet je allemaal rekening mee houden

hoeveel-kost-een-hond-hier-moet-je-allemaal-rekening-mee-houden.jpg

Hoewel een hond natuurlijk hartstikke leuk is, gaat er ook heel veel werk én geld in zitten. Vooral dit laatste is iets dat door veel mensen wordt onderschat. Maar hoeveel kost een hond je nu ongeveer?

Hier een handig overzicht van alle kosten waar je rekening mee moet houden.

Hoeveel kost een hond?

Allereerst betaal je natuurlijk voor de hond zelf. Het is lastig om hier een prijs voor te noemen, omdat dit onder andere afhangt van het hondenras maar ook de grootte van je hond en de plek waar je je hond vandaan haalt. Wanneer je een hond uit het asiel haalt, moet je er rekening mee houden dat je voor een oudere hond tussen de €60 en €70 kwijt bent, voor een volwassen hond tussen de €100 en €130 en voor een puppy tussen de  €110 en €200.

Wanneer je een hondje bij een fokker koopt, ben je echter nog veel meer kwijt. Zoals we eerder al zeiden kunnen de kosten per ras erg verschillen, maar hou er in ieder geval rekening mee dat je voor kruisingen tussen de 150 tot 500 euro kwijt bent en voor rashonden tussen de 900 tot 2000 euro.

Lees ook: 4 signalen dat je hond of kat de verkeerde voeding krijgt

Eenmalige kosten

Wanneer je een hond aanschaft maak je ook veel eenmalige kosten. Denk bijvoorbeeld aan drink en eetbakken, een hondenriem, een hondenmand of bench, speelgoed en een veiligheidsrekje voor in de auto. Daarnaast kiezen ook veel mensen voor een puppytraining, wat vaak rond de 90 euro kost voor een cursus. Wil je je hond laten castreren? Dan betaal je rond de €500. Het is dan ook niet overdreven om te zeggen dat je qua eenmalige kosten toch wel rond de €1500 kwijt bent.  

Terugkerende kosten

In sommige gemeentes moet je ook hondenbelasting betalen. Dit bedrag kan oplopen tot maar liefst €125 per jaar, maar ook dit verschilt dus per gemeente. Daarnaast moet je natuurlijk ook voeding voor je hond kopen, wat ongeveer €300 tot €600 per jaar kost. Houd er ook rekening mee dat je hond jaarlijks bepaalde inentingen moet krijgen en ook goed beschermd moet zijn tegen teken en vlooien. Daarnaast moet je hond ook weleens ontwormd worden en zal hij af en toe naar de dierenarts moeten. Je kunt voor deze kosten een verzekering afsluiten, die gemiddeld ongeveer €12 per maand kost.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Glamour, AD
Beeld | iStock

Ook interessant