Margriet logo
null Beeld

Hoeveel AOW krijg jij straks?

Wanneer krijg ik AOW? En hoeveel krijg ik? Kan ik een huisje in Frankrijk kopen? Wat kan ik nu doen om straks echt zorgeloos te genieten?

We zetten de belangrijkste punten voor je op een rij.

Bedankt, Vadertje Drees!

We hebben de Algemene Ouderdomswet te danken aan Willem Drees, de premier die in de jaren vijftig de verzorgingsstaat in het leven riep. Nederland was daar zó dankbaar voor, dat mensen hem liefkozend ‘Vadertje Drees’ gingen noemen. De AOW is een basispensioen van de overheid. Iedereen die vóór het bereiken van de AOW-leeftijd in Nederland woonde, krijgt AOW. Het is een percentage van het minimumloon (dit jaar is dat € 1.615,80 bruto per maand). Je bouwt er ook vakantiegeld mee op. Hoeveel AOW je precies krijgt, hangt af van je situatie. De AOW wordt uitgekeerd door de Sociale Verzekeringsbank.

Hoeveel AOW krijg je…

…als je met z’n tweeën bent?

Woon je samen of ben je getrouwd, dan krijg je vijftig procent van het netto minimumloon. Ook als je jongere partner geen – of te weinig – eigen inkomen heeft. Tot 2015 kreeg je dan een toeslag. Maar voor nieuwe AOW’ers is die afgeschaft. De overheid gaat er inmiddels van uit dat mannen en vrouwen voor zichzelf zorgen. Een partner zonder inkomen moet dus op zoek naar werk.

…als je alleen woont?

Als alleenstaande AOW’er krijg je zeventig procent van het netto minimumloon. Je krijgt wat meer omdat je de dagelijkse kosten van levensonderhoud niet kunt delen met een huisgenoot. Daarom ben je duurder uit.

…als je inwoont bij je kind?

Omdat de overheid wil dat we voor elkaar zorgen, mag je sinds een paar jaar je AOW-uitkering voor alleenstaanden houden als je in inwoont bij een van je kinderen. Bijvoorbeeld omdat je mantelzorg nodig hebt. Andersom kan trouwens ook. Als je als alleenstaande mantelzorg geeft aan een inwonend kind, komt je AOW-uitkering niet in gevaar.

…als je in het buitenland hebt gewoond?

Je bouwt automatisch AOW op als je in Nederland woont of werkt. Als je in de vijftig jaar voor je AOW-leeftijd altijd verzekerd bent geweest, krijgt je het volledige bedrag. Heb je een aantal jaren in het buitenland gewoond? Dan krijg je minder AOW. Reken op een korting van twee procent voor elk jaar dat je weg was. Je kunt je via de Sociale Verzekeringsbank bijverzekeren om dat verlies op te vangen.

…als je partner overlijdt?

Woon je samen met je partner, heeft hij/zij AOW en komt hij/zij te overlijden? Dan heb je recht op een overlijdensuitkering van één maand bruto AOW. Je krijgt ook het openstaande vakantiegeld uitgekeerd. Heb je zelf nog geen AOW en zorg je voor een minderjarig kind of ben je voor meer dan 45 procent arbeidsongeschikt? Dan ontvang je waarschijnlijk de nabestaandenuitkering ANW.

En wanneer dan?

 • Je krijgt AOW vanaf de dag dat je de AOW-leeftijd bereikt.
 • De AOW-leeftijd gaat in stappen omhoog naar 67 in 2021. Vanaf 2022 hangt de AOW-leeftijd af van de levensverwachting. Blijven mensen gemiddeld langer leven? Dan gaat de AOW-leeftijd in stappen van drie maanden omhoog.
 • Ben je geboren na 30 september 1957? Dan is de AOW-leeftijd minimaal 67 jaar en 3 maanden.
 • We weten nu al dat de AOW-leeftijd in 2022, 2023 en 2024 uitkomt op 67 jaar en 3 maanden, omdat de levensverwachting ongeveer gelijk is gebleven.
 • De exacte AOW-leeftijd is vijf jaar van tevoren bekend. Controleer daarom elk jaar in januari of de AOW-leeftijd is veranderd. Dat kan heel eenvoudig op de website van de Sociale Verzekeringsbank (svb.nl). Je hoeft alleen je geboortedatum in te vullen.

'Als je straks meer geld wilt, moet je nu gaan sparen'

Olaf Simonse (48) is bureauhoofd van het onafhankelijke platform Wijzer in Geldzaken. Hij weet hoe je naast je AOW extra inkomsten kunt krijgen, zodat je later écht kunt genieten.

“Veel mensen bouwen via hun werk werknemerspensioen op. Dat krijg je later bovenop je AOW. Als je langer hebt gewerkt, is je spaarpot groter en ontvang je dus meer pensioen.

Bij veel pensioenregelingen kun je de eerste jaren na je pensionering elke maand wat meer geld krijgen, en na een jaar of tien – als je waarschijnlijk niet meer zo veel nodig hebt – wat minder. Die keuze maak je vlak voor je met pensioen gaat. Denk er goed over na, want eens gekozen blijft gekozen.

Als je geen extra pensioen hebt en je wilt je AOW aanvullen, moet je iets anders verzinnen. Je kunt natuurlijk langer doorwerken, maar de meeste mensen willen juist eerder stoppen. In feite komt het er dus op neer dat je tijdig moet gaan sparen. Op wat voor manier dan ook. Je kunt je hypotheek aflossen, zodat je huis straks ‘vrij’ is. Of je steekt geld in een lijfrente of koopsompolis die uitkeert als je met pensioen gaat. Een andere mogelijkheid is beleggen, maar dat is alleen aan te raden als je op tijd begint en als je geen nachten wakker ligt vanwege het risico dat je geld verliest. En natuurlijk kun je sparen door zelf geld op de bank te zetten. Maar let op: er zijn eigenlijk altijd fiscale gevolgen. Laat je dus goed voorlichten over wat voor jou het gunstigst is.

Veel mensen denken: ik moet zo veel sparen, dat haal ik nooit. Maar begin gewoon. Want al is het maar een tientje of twintig euro in de maand, alle beetjes helpen.”

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!

Help jij ons winnen? Stem dan snel!

Zon, zee en AOW

Wil je van je oude dag genieten op een zonnig strand in verre oorden? Pas op, want ‘la dolce vita’ kan je geld kosten. Als je in het buitenland gaat wonen, moet je dat melden bij de Sociale Verzekeringsbank, de SVB. Die bepaalt of er iets verandert aan je AOW. De SVB wil weten hoe lang je weg blijft en waar je naartoe gaat. Niet in elk land waar je gaat wonen, ontvang je namelijk je volledige AOW-pensioen. Dat lukt meestal wel als je kiest voor een land binnen de Europese Unie, Liechtenstein, Noorwegen, IJsland, Zwitserland, of een land waarmee Nederland een apart verdrag heeft afgesloten. In andere landen kan de overheid je leefsituatie niet controleren. Daarom krijg je daar alleen de lagere AOW voor gehuwden. Ook als je alleenstaand bent. In het buitenland wonen kan ook gevolgen hebben voor je zorgverzekering, je recht op een nabestaandenuitkering en je belastingaangifte. Laat uitkeringsinstantie SVB je daarom goed voorlichten.

Op svb.nl kun je per land nagaan wat er met je AOW gebeurt.

En als het niet genoeg is?

Een AOW-uitkering is geen vetpot. Op dit moment krijg je als alleenstaande € 1.215,81 bruto per maand en als je met je partner woont € 835,04 bruto per maand. Om later onbezorgd te kunnen leven, heb je wel wat meer nodig. Wat kun je dan doen?

Haal meer binnen

De meest logische manier om dat te doen is om via je werk een aanvullend pensioen op te bouwen. Bedenk dat je meer pensioen opbouwt als je meer werkt. Kun je bijvoorbeeld je parttime baan uitbreiden? Dan haal je niet alleen nú meer geld binnen, maar ook later.

Wees zuinig

Maak keuzes. Wil je op jonge leeftijd per se twee keer per jaar op vakantie? Is die dure jurk echt nodig? Kun je elders misschien een goedkoper energiecontract afsluiten? Moet je wel elk jaar een nieuwe telefoon? Oftewel: wat je nu niet uitgeeft, kun je sparen voor straks.

Stel je verwachtingen bij

Hoe ziet je oude dag eruit? Wil je maandenlang naar het buitenland of geniet je ook van een fijne stedentrip? Is die luxe camper onmisbaar of mag het ook een tweedehandsje zijn? Wil je je riante koophuis aanhouden of ruil je het in voor een bescheiden flatje?

Wat is een AOW-gat?

Een AOW-gat ontstaat als je inkomen lager wordt – of helemaal wegvalt – voordat je de AOW-leeftijd bereikt. Dat gebeurt bijvoorbeeld als je prepensioen of wachtgeld stopt op een vaste datum, terwijl de AOW-leeftijd omhoog is gegaan. In de tussenliggende periode heb dan je geen inkomen en dat is het AOW-gat. Het kan zijn dat je onder de zogenoemde overbruggingsregeling valt. Dat is een uitkering op minimumniveau. Die regeling bestaat nog tot eind 2022. Er zijn wel voorwaarden aan verbonden. Je vindt ze op svb.nl.

Feiten & cijfers

 • Volgens de officiële cijfers krijgen ouderen tot hun overlijden gemiddeld achttien jaar AOW.
 • In 2017 ontvingen 3,5 miljoen mensen AOW.
 • In 2019 is voor het eerst de helft van de volwassen bevolking van Nederland ouder dan vijftig jaar.
 • 40% van de Nederlanders spaart voor een wat rianter pensioen.
 • 65-plussers geven steeds meer geld uit aan vakanties: in 2016 was het nog 2,7 miljard euro, in 2025 wordt het naar verwachting 3,6 miljard euro. Een stijging van bijna 100 miljoen euro per jaar.
 • Het aantal werknemers van 65 jaar of ouder verzesvoudigde sinds 2005 tot 44,5 duizend in 2016.
null Beeld

Olaf Simonse (48) is bureauhoofd van het onafhankelijke platform Wijzer in Geldzaken.

null Beeld

Ronald Verheij (44) is pensioenadvocaat bij RWV Advocaten in Leiden.

Tekst | Jolenta Weijers

Illustratie | Mireille Schaap

null Beeld

Dit artikel verscheen eerder in Margriet 2019-20.

Je kunt deze editie nabestellen op MAGAZINE.NL

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden