Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Hoe werkt een mammografie?

Een mammografie is een röntgenfoto van de borst, die wordt gemaakt tijdens het bevolkingsonderzoek of bijvoorbeeld na een verwijzing van de huisarts. Hoe gaat een mammografie precies in z’n werk?

Een mammografie wordt gemaakt door de borst tussen twee plexiglasplaten plat te drukken, zodat er van twee kanten een foto kan worden gemaakt. Met name dit platdrukken van de borst kan pijnlijk zijn, maar het is niet schadelijk en duurt slechts enkele seconden. Bij het samendrukken van de borst kan er vocht uit de tepel komen. Dit is niet ongebruikelijk.

De uitslag

Binnen twee weken krijg je een brief met de uitslag. Als er afwijkingen zijn te zien op de röntgenfoto’s, neemt je huisarts contact met je op.

Minder pijnlijke mammografie

De standaardmethode voor het maken van een mammografie is dat bij iedere vrouw evenveel kracht wordt gebruikt om de borst samen te drukken, ongeacht de grootte van de borst (krachtgeleide compressie). Sinds 2015 werkt het AMC met een nieuwe methode met ‘drukgeleide compressie‘ die vooral bij vrouwen met kleine borsten minder pijn doet. Deze houdt rekening met de maat van je borst en de dikte van het weefsel. Hij stopt met ‘pletten’ zodra er genoeg informatie is verzameld.

Helaas werken de meeste ziekenhuizen nog steeds met krachtgeleide compressie. De nieuwe methode wordt ook nog niet gebruikt voor het bevolkingsonderzoek, al is er wel interesse om dit te gaan doen. De haalbaarheid hiervan wordt momenteel onderzocht, meldt het RIVM.

Tips voor het onderzoek

– Stop tijdig, 2 à 3 weken van tevoren, met het gebruik van zinkzalf op je borsten
– Trek gemakkelijke kleren aan. Dan kun je je snel uitkleden en aankleden.
– Smeer voor het onderzoek geen zalf, poeder of bodylotion op je borsten. Je mag wel deodorant gebruiken.
– Ga thuis naar de wc, in de meeste onderzoekscentra voor het bevolkingsonderzoek (meestal een onderzoeksbus) is geen wc aanwezig.

Bron | Borstkankervereniging Nederland, KWF Kankerbestrijding (video), RIVM

Ook interessant