Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Hoe vaak zou je de potgrond van je plant moeten vervangen?

hoe-vaak-zou-je-de-potgrond-van-je-plant-moeten-vervangen.jpg

Je zorgt dat de planten precies in het goede licht staan, geeft ze voldoende water en in de winter verplaats je ze naar binnen. Maar wanneer moet je die potgrond eigenlijk vervangen? En hoe kun je zien of je plant aan nieuwe aarde toe is?

Wij leggen je hier alles over nieuwe potgrond uit.

Potgrond regelmatig vervangen?

Chris Blok, onderzoeker plantenvoeding van Wageningen University & Research, is het helemaal niet nodig om na een jaar al de potgrond van je plant te vervangen, zo vertelt hij aan Quest. “In botanische tuinen vind je planten die al decennia op dezelfde potgrond staan”, aldus Blok. Het is dus niet nodig om de potgrond van je plant regelmatig te vervangen, maar dit betekent niet dat je je plant helemaal met rust moet laten. Het is namelijk wél belangrijk om je plant voldoende voeding (meststoffen) te geven.

Lees ook: Schimmel op de potgrond van je plant? Zó kom je er weer vanaf

Voeding geven

Nu hoef je dit in het begin nog niet te doen, want dan zitten er nog genoeg meststoffen in de potgrond waar je plant iets aan heeft, dat zijn die kleine gekleurde bolletjes. “In die gekleurde omhulsels zitten meststoffen die langzaam vrijkomen”, zo vertelt Blok. “Je wil niet alle voeding die een plant nodig heeft in één keer geven, dat is niet goed voor ze. Die bolletjes geven maandenlang meststoffen af.” Na een tijdje zijn deze bolletjes echter uitgewerkt en dan heeft je plant dus weer nieuwe voeding nodig. Vergeet dus niet om dit na een tijdje te doen. In sommige gevallen kan het overigens lonen om ook wat verse potgrond in de pot te doen. “Af en toe zakt de aarde een beetje in, afhankelijk van de wortels van de plant. Dan kun je er wat bij stoppen. Dat vindt een plant wel leuk”, aldus Blok.

Wanneer wél potgrond vervangen?

Toch is het in de meeste gevallen pas nodig om de potgrond te vervangen als je plant te groot is geworden voor de pot waarin ‘ie zit. In zo’n geval heb je een nieuwe pot nodig, mét nieuwe aarde. Als je merkt dat de bladeren van je plant na het verpotten een beetje zijn gaan hangen, dan is dat waarschijnlijk omdat de wortels in de kluit niet goed aansluiten op de nieuwe laag aarde. Dit gebeurt vaak als de kluit te droog of te hard is. De wortels blijven dan ‘rondzwerven’ in de oude kluit, in plaats van de grond in te groeien. Zorg er daarom voor dat je bij het verpotten van een plant de wortels altijd eerst even in water zet. Hier wordt de kluit zacht van, waardoor ‘ie zich makkelijker in de nieuwe pot kan nestelen.

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!
Help jij ons winnen? Stem dan snel

Bron | Quest
Beeld | iStock

Ook interessant