Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Hoe slecht is de antiaanbaklaag van je pan nu echt voor je gezondheid?

antiaanbaklaag-in-pan-slech.jpg

Je hebt het vast wel eens gehoord: een afbladderende antiaanbaklaag kan giftig zijn. Maar is dit wel echt zo? Hoe slecht is de antiaanbaklaag van je pan nou écht voor je gezondheid?

We hebben de feiten op een rij gezet.

Wat is een antiaanbaklaag?

Misschien is het handig om eerst uit te leggen wat een antiaanbaklaag precies is. Een antiaanbakpan is meestal gemaakt van aluminium, waar een dunne laag PTFE (polytetrafluoroethylene of teflon) over de bodem is gespoten. Hierdoor kunnen je gerechten niet zo snel aanbranden. Ook zijn er pannen verkrijgbaar die zijn voorzien van een laagje keramiek, wat eveneens het aanbranden van eten voorkomt.

Is teflon slecht voor je gezondheid?

Er wordt vaak gedacht dat de antiaanbaklaag gaat slijten als de pan vaker is gebruikt en dat er daardoor deeltjes PTFE in je eten terecht kunnen komen. Lisa McManus van het kookprogramma America’s test kitchen heeft er onderzoek naar gedaan. Ze vertelt aan Today magazine dat pannen tegenwoordig zó goed zijn gemaakt dat er helemaal geen deeltjes teflon in je eten terecht kúnnen komen. Mocht je tóch wat deeltjes binnenkrijgen, dan is dat geen bedreiging voor je gezondheid.

Rook

Wat dan wel weer schadelijk kan zijn, is de walm die vrijkomt als je antiaanbakpan heter wordt dan 315 ºC. Nou zal dat niet zo snel gebeuren, dus daar hoef je niet voor te vrezen. Maar voorkom in elk geval wel dat je een lege pan te lang op het vuur laat staan. Het is trouwens sowieso belangrijk dat je de keuken goed ventileert tijdens het koken. Dit doe je door de afzuigkap aan te zetten of een raam te openen.

Schoonmaken

Een antiaanbakpan is gemakkelijk te reinigen, want er zullen doorgaans geen etensresten aan vastkoeken. Blijven er toch restjes aan je pan kleven, dan kun je de pan reinigen met water en een scheutje azijn. Laat even doorkoken tot de resten zijn losgeweekt, en spoel de pan vervolgens na met een beetje zeepsop. Reinig de pan beslist níét in de vaatwasser, want daar kan de antiaanbaklaag niet tegen.

Bron: Today Magazine
Beeld: iStock

Ook interessant