Oogdruppels in plaats van een leesbril? Zo staat het ervoor Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Hoe oogdruppels in de toekomst mogelijk een leesbril kunnen vervangen

Ben jij je leesbril ook altijd kwijt als je ‘m nodig hebt? Dan hebben we hoopvol nieuws: in Amerika zijn er namelijk oogdruppels ontwikkeld die je in plaats van een leesbril kunt gebruiken. We leggen je uit wat je hierover moet weten.

Is dit dé oplossing of kleven er ook nadelen aan de oogdruppels?

De onvermijdelijke leesbril

Vanaf je 40ste levensjaar is de kans groot dat je steeds meer moeite hebt met het lezen van kleine lettertjes. Dit komt doordat de elasticiteit van je ooglens met de jaren minder wordt. Bij de meeste 60-plussers verliest de lens helemaal het vermogen om nog van dichtbij te kunnen scherpstellen. Dit is een natuurlijk verouderingsproces, maar dat betekent wel dat de kans groot is dat je een leesbril zult moeten aanschaffen. Dat is natuurlijk niet erg, maar velen van ons herkennen vast wel de ongemakken dat je steeds moet wisselen van bril of je je leesbril net kwijt bent als je ‘m echt nodig hebt. En daar hebben ze in Amerika iets op bedacht, namelijk: speciale oogdruppels.

Oogdruppels in plaats van een leesbril

In Amerika zijn ze al zo ver, daar kun je namelijk speciale oogdruppels kopen die je in plaats van een leesbril kunt gebruiken. Hoofdonderzoek Dr. George Waring laat weten dat de oogdruppels gebruik maken van het natuurlijk vermogen van je ogen om de pupilgrootte te verkleinen. Je hebt slechts één druppel per oog nodig om na 15 minuten inwerken zo’n zes tot tien uur lang scherper te zien.

Lees ook:
Is een leesbril van de supermarkt of drogist slecht voor je ogen? Zo zit dat

Haken en ogen

De oogdruppels zijn bedoeld voor mensen vanaf 40 jaar en ouder. Volgens Vuity, de fabrikant van de oogdruppels, werkt dit het beste voor mensen tussen 40 en 55 jaar. Na de leeftijd van 65 jaar, naarmate de ogen steeds ouder worden, blijken de druppels minder effectief. Aan de oogdruppels hangt wel een hoger prijskaartje dan een leesbril, want als je 30 dagen met de druppels vooruit wil kost dat je 80 dollar. Daarnaast bleek uit een onderzoek van drie maanden naar de druppels dat je last kunt krijgen van bijwerkingen, zoals rode ogen en meer hoofdpijn. Verder raadt Vuilty af om de druppels te gebruiken bij weinig licht of als je ’s nachts wil autorijden.

Of dit soort oogdruppels uiteindelijk ook in Nederland op de markt zullen komen is nog niet bekend.

Bron | CBS News, Samengezond
Beeld | Getty Images

Maryse De BruijneGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden