null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Hoe je binnen 2,5 uur van je angst voor spinnen af kunt zijn

Wie een spinnenfobie heeft, weet dat die meer inhoudt dan ze griezelig te vinden. Je krijgt een heuse paniekaanval wanneer je het achtpotige schepsel in je huis spot. 

En aangezien dat in een mensenleven meer dan eens voorkomt, is alle hulp om van zo'n spinnenfobie af te komen natuurlijk meer dan welkom, toch? Nou, je kunt er dus binnen 2,5 uur van verlost zijn.

Spinnen zijn bang voor mensen

Tenminste, dat beweert hoogleraar experimentele psychopathologie Peter de Jong tegenover het AD. En hij begint dat proces alvast met wat geruststellende woorden over waarom spinnen – de huis-, tuin- en keukenexemplaren die we in Nederland hebben – juist bang voor óns zijn. Echt waar. Spinnen zijn namelijk koudbloedig, waardoor ze niet jouw warmbloedige lichaam op zullen zoeken. "Spinnen gaan dus echt niet voor de lol op je zitten. Ze gaan je liever uit de weg."

Oog in, eh, ogen met een spin

De expert noemt confrontatietherapie als hét medicijn tegen een spinnenfobie. In zo'n therapie word je blootgesteld aan waar je zo bang voor bent, in dit geval dus een spin. "Als je langdurig in de nabijheid van een spin verkeert, dan leer je dat het dier niet vies is, zie je dat er niets vreselijks gebeurt en dat je dus niets te vrezen hebt," aldus Peter. Hij vertelt dat een sessie van tweeënhalf uur een patiënt al kan genezen. "Daarin begin je met het veilig observeren van een spin achter glas en ga je steeds een stapje verder totdat je het diertje in je hand durft te nemen."

Zielig beestje

Ook een spin mee naar huis nemen in een bakje kan een heel goede remedie zijn volgens de hoogleraar: "Zo leren ze hoe moeilijk het is om een spin in leven te houden en hoe kwetsbaar het beestje is. Daardoor is het in hun ogen niet langer een vies monster, maar een zielig beestje waar je goed voor moet zorgen."

Zorgverzekering

Helaas wordt zo'n confrontatietherapie niet vergoed vanuit je zorgverzekering. Je zult dus zelf in de buidel moeten tasten voor zo'n behandeling. Gratis alternatief? Vraag je heldhaftige partner om de griezel te vangen en in een bakje doen. Zo doe je een deel van de therapie al zelf.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | AD, NOS

Beeld | iStock

Faye HeijnisGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden