null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Hoe goed is je evenwicht? Doe de test!

In de nieuwste beweegrichtlijnen adviseert de Gezondheidsraad iedereen vanaf z'n 65ste geregeld balansoefeningen te doen. Want hoe evenwichtig we ons misschien ook voelen, de kans dat we zomaar een rare glijpartij maken en daarbij iets breken, wordt vanaf die leeftijd steeds groter. Zo kom je snel (weer) in balans.

Je kunt je wel topfit voelen, maar ongemerkt verandert er met de jaren toch iets in je lichaam. In Nederland belandt elke zes minuten een 65-plusser op de Spoedeisende Hulpafdeling van een ziekenhuis als gevolg van een val. De Gezondheidsraad adviseert daarom iedereen vanaf deze leeftijd wekelijks balansoefeningen te doen. Dit komt bovenop de algemene aanbeveling om minimaal twee keer per week oefeningen te doen of activiteiten te ontplooien die je botten en spieren versterken, zoals herhaald opstaan uit een zitpositie, wandelen en traplopen.

Vrouwen kwetsbaarder na de overgang

Dat we sneller vallen als we boven de 65 zijn, komt onder andere doordat ons reactievermogen afneemt. Op veiligheid.nl vind je een reactietest waarmee je kunt checken hoe dat bij jou zit. Daarnaast speelt lichamelijke veroudering natuurlijk een belangrijke rol. Vrouwen zijn wat dat betreft extra kwetsbaar. Na de overgang is de kans op botbreuken groter, doordat ons lichaam dan minder van het botbeschermende hormoon oestrogeen aanmaakt. Ook maken we vanaf ons vijftigste minder vitamine D aan. Daarom wordt alle vrouwen van vijftig jaar en ouder aanbevolen altijd extra vitamine D te slikken, óók in de zomer.

Evenwichtsoefeningen

Gelukkig kun je zelf nog meer doen om vervelende valpartijen zo veel mogelijk te voorkomen. Zo is wetenschappelijk aangetoond dat regelmatig bewegen de kans op een val verkleint, net als het trainen van spierkracht én je evenwicht. Deze drie evenwichtsoefeningen zijn heel eenvoudig. Je kunt ze gemakkelijk thuis doen, bij voorkeur minimaal twee keer per week.

Op één been staan

- Sta rechtop en kijk naar voren

- Ga op één been staan

- Probeer deze houding dertig seconden vol te houden

- Ga op het andere been staan

- Probeer ook dit dertig seconden vol te houden

Achteruitlopen

Je kunt deze oefening eventueel naast een tafel doen, voor meer steun.

- Sta rechtop en kijk vooruit

- Loop tien stappen achteruit

- Draai je om

- Loop weer tien stappen achteruit

- Herhaal deze oefening

In een rechte lijn lopen

Ook deze oefening kun je eventueel naast een tafel doen, voor meer steun.

- Sta rechtop en kijk vooruit

- Zet één voet recht voor de andere, zodat je voeten één rechte lijn vormen

- Zet de achterste voet nu vooraan

- Herhaal dit en zet op deze manier tien stappen vooruit

- Draai je om en herhaal de oefening

In deze video worden meer belangrijke evenwichtsoefeningen voorgedaan, om je totale balans te kunnen trainen:

Samen aan je balans werken

Er bestaan speciale beweegprogramma's, zoals de cursus In balans van veiligheid.nl, om samen met anderen je evenwicht te verbeteren. Veel mensen vinden dat gezelliger en spreken ook buiten de lessen met elkaar af, bijvoorbeeld om samen te gaan wandelen. Ook je huisarts kan je helpen aan informatie over balansoefeningen en evenwichtprogramma's.

Bron | valpreventie.be, veiligheid.nl

Lees ook

Bekijk ook

Zo veel calorieën verbrand je per sport.

Artikelen van Margriet.nl gratis in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief via margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden