Batterijen weggooien prullenbak Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Hierom moet je geen batterijen in de prullenbak gooien

Heb je lege batterijen? Dan ben je misschien geneigd om ze in de prullenbak te gooien. Toch kun je dat beter niet doen, maar ze altijd naar een inleverpunt brengen. Zelfs bij een verjaardagskaart die geluid maakt door een minuscuul batterijtje, kan het grote gevolgen hebben. We leggen het je uit.

Het lijkt misschien redelijk onschuldig, maar het kan behoorlijk gevaarlijk zijn.

Geen batterijen in de prullenbak gooien

Wanneer je batterijen in de prullenbak gooit, kan dit vervelende gevolgen hebben. Hierdoor kunnen ze namelijk beschadigen, waardoor ze gaan gloeien en vlam kunnen vatten. En dat kan weer tot brand leiden. Dat geldt niet alleen voor normale batterijen, maar ook voor dat minuscule batterijtje dat bijvoorbeeld in een verjaardagskaart zit die geluid maakt. Daarin kan kortsluiting ontstaan, waardoor het tot een brand kan leiden. Als je die vervolgens in de papierbak of de vuilnisbak gooit, kan dat dus voor een groot probleem zorgen.

Aan De Telegraaf legt Steven van Eijck, voorzitter van Stichting Open, uit dat batterijen regelmatig de oorzaak zijn een grote brand. Wekelijks hebben gemiddeld vier branden met een batterij of accu te maken. Van Eijk vindt daarom ook dat gemeentes strenger moeten controleren op elektronisch afval om ongelukken voor te zijn. Gemeentes moeten volgens hem niet alleen scherper zijn op afval goed scheiden, maar hier ook meer op handhaven. Daarnaast kunnen er ook stoffen in batterijen zitten die schadelijk zijn voor het milieu en kunnen de metalen nog hergebruikt worden.

Waar kun je batterijen dan wel weggooien?

Bij bijna elke supermarkt kun je een speciale inleverbak vinden, waar je je batterijen in kunt weggooien. Daarnaast zijn er in sommige winkels en op basisscholen ook inleverpunten. Je kunt bij dit soort inleverpunten normale huishoudelijke batterijen inleveren, maar ook accubatterijen, knoopcellen (kleine batterijen die op een knoop lijken die bijvoorbeeld in een gehoorapparaat of fietslampje zitten) of batterijen voor mobiele telefoons en snoerloos gereedschap. Heb je een andere (industriële) batterij? Die kun je inleveren bij het gemeentelijke depot.

Bron | Tips en Weetjes, Telegraaf, Rijksoverheid, Milieu Centraal

Maryse De BruijneGetty Images/iStockphoto
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden