Soms kun je in de verleiding komen om een versnelling over te slaan achter het stuur. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Hierom kun je beter geen versnelling overslaan tijdens het autorijden

Tijdens het autorijden kun je soms in de verleiding komen om een versnelling over te slaan bij een handgeschakelde versnellingsbak. Nu er soepele benzinemotoren bestaan is het een koud kunstje om van de derde naar vijfde versnelling te gaan. Toch zou je dit beter kunnen laten, om hoge kosten te voorkomen.

Bij kersverse auto’s zie je vaak dat er een automaat in zit in plaats van een handgeschakelde versnellingsbak. Maar er rijden nog genoeg handbakken op de weg!

Handmatig schakelen in de auto

Als je een iets goedkopere auto wilt aanschaffen, kun je het beste voor een schakelauto kiezen. Sommigen zijn er fan van omdat deze auto’s je meer inzicht verschaffen in de techniek en controle over het motortoerental en de prestaties van de auto. Het handmatig schakelen gaat bij veel automobilisten vanzelf, maar je zou er toch wat vraagtekens bij kunnen zetten.

In deze tijd kunnen we bij het autorijden gebruik maken van soepele brandstofmotoren. Daardoor kan het behoorlijk aanlokkelijk zijn om af en toe een versnelling over te slaan. Er zijn genoeg automobilisten die zonder erbij na te denken van de vierde naar de tweede versnelling schakelen bij het afremmen. Daarbij slaan ze de derde versnelling over. Andersom zijn er ook automobilisten die van de derde naar de vijfde versnelling schakelen omdat ze meer vaart willen maken. In beide gevallen worden er versnellingen overgeslagen. Niet heel verstandig, want dit brengt wat risico’s met zich mee.

Advies van de experts: hierom kun je beter geen versnelling overslaan

Experts van Autoweek geven aan dat je niet altijd in de problemen hoeft te komen bij deze handeling, maar dat je wel alert moet blijven. Het is belangrijk om het rustig te doen en de mechaniek de ruimte te geven om zijn werk te doen. Als je dat niet doet, is er een kans dat de koppeling eerder beschadigt. Dat komt omdat je de werking ervan forceert en dat is niet ‘natuurlijk’ voor de koppeling.

Toch zijn er nog meer risico’s bij het overslaan van een versnelling. Een paar essentiële onderdelen van je auto lijden onder het overslaan: de synchromesh-ringen. Deze onderdelen stemmen de snelheid van de tandwielen op elkaar af. De ringen kunnen gemakkelijk slijten door het overslaan van een versnelling. Dat zal niet van de ene op de andere dag gebeuren, maar het is van belang om deze ringen goed te houden. Het kan een rib uit je lijf zijn als dit onderdeel vervangen moet worden. Om hierbij te komen moet de versnellingsbak uit elkaar gehaald worden. Of, in een minder ‘gunstig’ geval moet ook deze vervangen worden. Het is dus aan te raden om geen versnelling meer over te slaan als je achter het stuur zit.

Website van het Jaar 2022

Margriet is genomineerd in de categorie Lifestyle en die prijs willen we dolgraag winnen. Stemmen doe je hier (vergeet niet om de stem te activeren via de mail die je binnenkrijgt).

Banner Margriet website van het jaar Beeld Margriet
Beeld Margriet

Bron | NU.nl

Saskia WinkensGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden