Een caravan of camper kan een flinke hap zijn uit je budget, dus dan wil je wel zeker weten dat je een goed exemplaar te pakken hebt. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Hier moet je op letten bij het kopen van een caravan of camper

Droom je al jaren van een huisje op wielen? Misschien overweeg je dan wel om een caravan aan te schaffen. Of een camper natuurlijk, net wat je voorkeur heeft. Een caravan of camper kan een flinke hap zijn uit je budget, dus dan wil je wel zeker weten dat je een goed exemplaar te pakken hebt. We vertellen je waar je op moet letten bij het kopen van een caravan of camper.

En dat is dus niet alleen de prijs.

Een (tweedehands) caravan aanschaffen

Als je op zoek bent naar een caravan, kun je daar het beste ruim de tijd voor nemen. Pluis Marktplaats helemaal uit en kijk naar het aanbod. Waar moet een caravan allemaal aan voldoen voor jou? Schrijf deze punten op. En bedenk: in de winter is het vaak voordeliger om een caravan te kopen dan in de zomer.

Wat wil je eigenlijk uitgeven als je een caravan koopt? Het is goed om hier van tevoren over na te denken. Een nieuwe caravan is te koop vanaf ongeveer 13.000 euro. Als je dus een tweedehands exemplaar tegenkomt van 850 euro, kun je die beter laten staan. Vaak is dat een caravan voor de sloop en zul je er weinig plezier aan beleven.

Controleer de kracht van je auto

De kracht van je auto is ook iets wat je moet controleren. Hoeveel kilo mag de caravan wegen? Als je caravan minder dan 750 kilo weegt, heb je geen eigen kenteken nodig. Bij zwaardere exemplaren is dat wel het geval. Ook is het gewicht van belang als het gaat om je rijbewijs. Met rijbewijs B mag je een caravan gebruiken die samen met je auto niet meer weegt dan 3500 kilo.

Als je een caravan koopt, kun je die het beste overdag kopen. In de avond kun je minder goed zien wat er eventueel mis mee is. Met daglicht kun je veel beter zien of de caravan in een goede staat is. Neem daarbij iemand mee: vier ogen zien altijd meer dan twee. En naast goed kijken, kun je het beste ook letten op gekke luchtjes of dof geluid. Als de caravan muf ruikt, dan kan dit een teken van schimmel zijn. Dof geluid kan betekenen dat er een rotte plek in de caravan zit. Gebruik je zintuigen dus goed!

Dit is waar je op moet letten bij het kopen van een camper

Bedenk hoeveel personen je erin wilt kunnen vervoeren. Wil je een knusse camper waar alleen jij en een eventuele partner in passen? Of moet je er ook een bups kleinkinderen in kwijt kunnen? Hierbij moet je letten op het aantal zitplaatsen met 3-puntsgordel: dat is het maximale aantal personen dat in de camper kan zitten.

Om een goede camper te vinden kun je kijken bij campermarkten. Dan zie je pas hoe divers het aanbod in campers is. Sommige onderdelen lijken leuk, maar zijn niet essentieel. Als je je hierin verdiept, weet je wat bij jouw wensen en portemonnee past. Welke beurzen kun je dan bezoeken? Denk aan Caravan Salon of de Kampeer en Caravan Jaarbeurs.

Kosten van een camper

Bij het uitkiezen van een camper heeft de één een groter budget dan de ander. En het ligt er ook maar net aan hoeveel je aan een camper wilt uitgeven. Vanaf ongeveer 50.000 kun je een camper bezitten. Hou je van meer extra’s luxe en ruimte? Dan ben je al gauw zo’n 80.000 euro kwijt. Vergeet ook de vaste lasten niet, zoals de motorvoertuigenbelasting. Een camper die minder dan 3500 kilo weegt, mag je met een rijbewijs B al gewoon besturen.

Bron | ANWB, Caravanity

Saskia WinkensGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden