Hier moet je opletten bij het kopen van speelgoed Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

PREMIUM

Hier moet je op letten als je speelgoed voor de kleinkinderen koopt

Als je kleinkinderen hebt, spelen ze waarschijnlijk met speelgoed dat je niet uit je eigen kindertijd kent. Huggy Wuggy’s bijvoorbeeld: vrij enge, bijna horrorachtige knuffels. Daarvan zijn ook illegale varianten in omloop die gevaarlijk kunnen zijn. We spraken met Emile Kalis, directeur van Stichting Speelgoed Nederland. Hij weet precies waar je als grootouder op moet letten bij het kiezen van (veilig) speelgoed voor de kleinkinderen.

“Veiligheid staat voorop,” aldus Kalis. En daarom is het belangrijk om speelgoed op de juiste plek te kopen. “Bij Nederlandse speelgoedwinkels, spellenspeciaalzaken, warenhuizen of grote, bekende webwinkels kun je er vanuit gaan dat het speelgoed veilig is.”

Speelgoed testen

Het speelgoed dat op die plekken verkocht wordt, voldoet aan de Europese speelgoedrichtlijnen. Deze worden regelmatig herzien. “Speelgoed moet eerst getest worden. Daarbij wordt gelet op de productiematerialen: het mag niet giftig zijn en het plastic moet van goede kwaliteit zijn. Daarbij wordt bijvoorbeeld ook een test gedaan op brandgevaar en scherpe randjes.”

Nadat het speelgoed getest is, kun je als producent een testrapport krijgen dat je artikel goedgekeurd is. Winkeliers moeten vragen om dat testrapport als ze het speelgoed in Nederland willen verkopen. Dan mag het CE-logo erop gedrukt worden. “Dat is hét keurmerk waar je als koper op kunt letten. Dat logo moet op al het speelgoed zitten, bij een pluchen pop zit dat bijvoorbeeld aan een labeltje,” legt hij uit.

Veilig speelgoed herkennen

Hoe kun je nu het kaf van het koren scheiden: heb je met goedgekeurd of illegaal speelgoed te maken? Allereerst kun je dus kijken naar het CE-logo. Als dat ontbreekt, voldoet het speelgoed niet aan de Europese richtlijnen en heb je geen garantie dat het speelgoed veilig is. Het CE-logo wordt soms nagemaakt: je kunt het echte logo vaak herkennen aan het ID-nummer dat meestal op het product staat. Het echte CE-logo lijkt op de nagemaakte variant, maar de verhoudingen verschillen. Bij de officiële CE-markering begint de letter ‘E’ duidelijk op het cirkelvormige profiel van de letter C.

Veel speelgoed komt uit China, volgens Kalis hét speelgoedland bij uitstek omdat er ontzettend veel (veilig) speelgoed vandaan komt. Tegelijkertijd worden daar de meeste illegale kopieën van speelgoed ook daar geproduceerd. “Veel mensen verbazen zich erover dat speelgoed niet goed kan zijn als je het ‘toch gewoon kunt kopen’. Maar dat is niet het geval. Vaak kun je dat al zien aan de prijs. Als een aanbieding te mooi is om waar te zijn, is dat vaak ook zo. Voor dertig á veertig euro mag je er vanuit gaan dat je een goede pluchen pop koopt. Maar voor een tientje is dat niet realistisch.”

Verantwoord houten speelgoed kiezen

Het CE-logo is als het specifiek gaat om de veiligheid van houten speelgoed, niet altijd voldoende, aldus de Consumentenbond. Deze bond raadt aan om houten speelgoed te kiezen dat naast het CE-logo extra testkeurmerk heeft, zoals het GS-keurmerk, TÜV Rheinland of BS.

Zelf kun je als consument houten speelgoed ook onderzoeken. Raak het speelgoed aan en kijk of onderdelen loslaten of niet lekker ruiken. Let ook op scherpe hoeken. Bij houten speelgoed kun je het beste kiezen voor ongelakt en massief hout. In de lak op houten speelgoed kunnen schadelijke stoffen zitten.

Eng speelgoed

Volgens Kalis is het ook belangrijk om te kijken naar de leeftijdsvermelding. “Die staat er niet voor niks. Aan de hand daarvan weet je meteen of je kleinkind oud genoeg is om het spel te begrijpen en het niet te eng is voor zijn of haar leeftijd.”

In september werden er 130.000 illegale Huggy Wuggy’s in beslag genomen op Schiphol. “Dat is eigenlijk een horrorspel voor kinderen. De Huggy Wuggy is best eng speelgoed,” vertelt Kalis. Bovendien zitten er bij deze (illegale) Huggy Wuggy’s een aantal losse onderdelen zoals ogen en tanden. “Die moeten goed vastzitten en dat is bij illegale varianten niet automatisch het geval. Een jong kind kan zo’n knuffel willen, maar heeft hier natuurlijk geen weet van. Dan kan dat gevaar opleveren.“

Hij raadt opa’s en oma’s aan om mee te kijken als hun kleinkinderen aan het spelen zijn. “Dan weet je wat het speelgoed inhoudt. Bij Huggy Wuggy hoort bijvoorbeeld een online spel en veel (groot)ouders hebben geen idee wat hun kleinkind eigenlijk aan het spelen is. Je verdiepen in hun spel helpt enorm als je wilt weten of het speelgoed veilig is voor jouw kleinkinderen.”

Bron | Consumentenbond, Mijnspeelwinkel

Margriet.nl is Website van het Jaar

Banner Margriet website van het jaar Beeld Margriet
Beeld Margriet

Margriet is genomineerd in de categorie Lifestyle en die prijs willen we dolgraag winnen. Stemmen doe je hier (vergeet niet om de stem te activeren via de mail die je binnenkrijgt).

Saskia WinkensGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden