Hond en kind Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

PREMIUM

Hier moet je op letten als honden en kinderen contact maken

Honden en kinderen kunnen een prachtige band opbouwen. Je moet alleen geen onrealistische, sprookjesachtige verwachtingen te hebben, zegt Nadieh Cuijten, gediplomeerd gedragstherapeute voor honden. Zij vertelt hoe je dit het beste kunt aanpakken.

Vaak zie ik foto’s op het internet van honden en kinderen die samen zijn. De meeste mensen vinden deze foto’s schattig. Maar, wanneer je inzoomt op deze foto’s, zie je heel vaak verschillende stress-signalen bij de viervoeters. Nog veel te vaak worden honden en kinderen in situaties gebracht die niet veilig zijn.

Het zou natuurlijk geweldig zijn als hond en kind dikke vriendjes worden. Maar, het tegenovergestelde en alles ertussen in kan ook waar zijn.

Een goed begin is het halve werk

Laat je dus van tevoren goed inlichten. Het spreekwoord ‘een goed begin is het halve werk’ luidt niet voor niets. We vinden het heel normaal dat we ons voorbereiden op de komst van een baby, maar slaan het stukje hond en kind vaak over. Er wordt vaak gedacht dat het allemaal wel los zal lopen. Ga daar niet zomaar vanuit! Je hond heeft hulp nodig om te wennen aan een nieuwe situatie. Daar is begeleiding en training voor nodig.

Herkennen van signalen

Een kind kan niet zomaar goed omgaan met een hond. Voor de meeste volwassenen is de taal van de hond een groot, onbekend gebied. Veel van mijn cliënten zijn nog altijd ongelofelijk verbaasd als ze erachter komen hoe vaak hun hond eigenlijk stress-signalen en/of afstand vergrotende signalen laat zien. Ze herkenden het eerder gewoon niet. Kinderen kunnen deze signalen en mogelijk gevaar vaak al helemaal niet herkennen. Dit kunnen we ook niet van ze verwachten.

Bijtincidenten

Jaarlijks worden er 75.000 kinderen gebeten door honden. Bij 97 procent staat een volwassene er op nog geen meter afstand van vandaan. 91 procent wordt gebeten door een bekende hond (eigen/familie/kennissen). Kinderen tot zeven jaar lopen het meeste risico om gebeten te worden. Een bijtincident kan voorkomen worden als je jezelf goed inlicht.

Veiligheid voor alles

Bereid je voor en stel jezelf goede vragen als het aankomt op de veiligheid van je kind, maar zeker ook je hond. Honden verdienen het ook om zich veilig en comfortabel te voelen, met een kindje in huis. Schakel preventief hulp in en wacht niet af als je niet zeker weet waar je allemaal op moet letten.

Vragen die je jezelf mag stellen zijn:

  • Waar blijft de hond als je gaat bevallen?
  • Hoe ga je de kennismaking veilig laten verlopen?
  • Wat als de hond geen contact wil met het kindje?
  • Wat als de hond druk wordt als de baby huilt?
  • Wat als de hond naar de voetjes van de baby hapt?
  • Hoe gaan we het doen met kraamvisite?
  • Wat als de hond of de hond van opa en oma gromt naar het kindje?
  • Wat als de hond in het gezicht blijft likken van het kindje?
  • Hoe kan ik mijn hond goed ondersteuning bieden en helpen?
  • Wat zegt mijn hond met zijn lichaamstaal?

De lijst gaat nog wel even door met goede vragen. Als je een plan op maat maakt, geeft dat rust. In dat plan worden ook opa en oma met hun hond opgenomen, of de oppas. Hoe staan zij erin? Dit is een belangrijk stukje van de puzzel om de veiligheid van jouw kind en de hond te waarborgen. Honden zijn geen bloeddorstige monsters, maar wel dieren die kunnen bijten. Als je over de grenzen van je hond heen gaat en je hem in een stressvolle situatie brengt, kan het misgaan.

Signalen bij de hond

Wil je bijvoorbeeld dat het kindje contact maakt met een hond? Je pakt het handje vast en zegt ‘zachtjes aaien’, terwijl je het handje voorzichtig naar de hond brengt. Als de hond op dat moment oogwit laat zien, tongelt, paw (poot) lift en curved, ga je over de grenzen heen. De hond zegt dan: ‘ik voel me hier niet comfortabel bij’. Dit zijn zeer belangrijke signalen die je hond dan in deze context afgeeft en daar moet je direct op anticiperen. ‘Luister naar het gefluister en je hond hoeft niet te schreeuwen’, zeg ik altijd. Zie je die signalen niet? Dan is het een logisch gevolg dat je hond harder moet praten of gaat schreeuwen, omdat je niet luistert.

Vraag om hulp

Denk er niet te licht over. Heb je vragen of voelt een situatie niet goed? Vraag dan om hulp. Er is niets om je voor te schamen als je het soms gewoon even niet weet. Honden en kindjes hebben beiden onze hulp nodig om een veilige situatie te creëren, waarin iedereen samen in harmonie kan leven. Dan kan het echte genieten beginnen.

Over Nadieh

Nadieh Cuijten, Van hakjes tot Poepzakjes Beeld Nadieh Cuijten
Beeld Nadieh Cuijten

Nadieh Cuijten is auteur van ‘Je Hond Beter Begrijpen’ en gediplomeerd gedragstherapeute voor honden die werkt onder de naam van Hakjes tot Poepzakjes. Ze helpt je om de taal van jouw trouwe viervoeter te begrijpen met haar holistische benadering. Je kunt haar volgen op Instagram.

Nadieh CuijtenGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden