Margriet logo
Vrouw trekt schaatsen aan Beeld Getty Images/Westend61
Beeld Getty Images/Westend61

Híer is de grootste kans op natuurijs deze week, volgens een meteoroloog

Pak je warme muts en handschoenen maar uit de kast, want het gaat flink vriezen de komende nachten. Betekent de nachtelijke vorst ook dat we binnenkort op natuurijs kunnen schaatsen? Margriet belde met Johnny Willemsen, meteoroloog bij Weeronline.

De koude nachten zullen slechts een week aanhouden, daarmee wil Willemsen de verwachting van een strenge winter meteen ontkrachten. “Volgende week wordt het weer heel zacht, dus die winterprik, een periode waarin het korte tijd heel winters weer is met vorst, duurt ongeveer een week.”

Schaatsen op natuurijs

Ondanks de korte piek met lage temperaturen lijkt het er wel op dat er geschaatst kan worden. In veel gebieden worden hardloopbanen of weilanden opgespoten met water, zodat het makkelijk kan bevriezen. “Op die opgespoten plekken kun je mogelijk dinsdagochtend 13 december al schaatsen. Als het water diep is, dus denk aan een sloot van een meter diep, zou ik er niet op gaan staan. Er zijn vast mensen die dat wel gaan doen, maar dat is heel onverstandig en raad ik zeker niet aan,” vertelt Willemsen.

In de nacht van maandag op dinsdag gaat het in het hele land vriezen, maar vooral in het oosten van het land, in Gelderland en Overijssel, wordt het erg koud. Van dinsdag op woensdag worden de laagste temperaturen verwacht in het noordoosten: Groningen en Drenthe. Aan zee, op de Wadden en in het westen van Zeeland is er de minste kans op natuurijs.

Volgens Willemsen is het schaatsen op de grachten van Amsterdam dan ook niet aan de orde. “Daar heeft het de afgelopen nacht amper gevroren, dus is de komende nacht de eerste met vorst. Vooral in het binnenland en het oosten van het land kan waarschijnlijk dinsdag al worden geschaatst.”

Uniek

De afgelopen tien jaar was het weer in december vooral heel zacht. “Soms was het een paar dagen koud, maar meestal geen hele week. De laatste keer dat december echt kouder was dan normaal was in 2010. Toen konden we niet schaatsen, maar was er heel veel sneeuw.” Misschien herinner je dat nog: dat was de winter dat op een gegeven moment het strooizout op was.

Sanne van der LindenGetty Images/Westend61

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden