meeste nederlanders jarig Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Hiep, hiep, hoera! Op déze dag zijn de meeste Nederlanders jarig

Slingers, ballonnen en taart: op je verjaardag sta je in het middelpunt. Maar waar je waarschijnlijk niet bij stilstaat, is dat je die verjaardag deelt met heel veel anderen. Benieuwd of je op een populaire dag geboren werd? Op déze dag vieren de meeste Nederlanders hun verjaardag.

En dat is te verklaren.

Populairste maand

Jarig op 30 september? Dan ben je niet de enige. Het is namelijk de populairste verjaardag in ons land, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Maar liefst 44.015 Nederlanders blazen op deze dag een kaarsje uit. September is een populaire maand als het gaat om verjaardagen, en dan vooral aan het eind van de maand. In 2019 stonden 23, 24, 25, 27, 29 en 30 september allemaal in de top tien van meest populaire verjaardagen. Dit jaar staat 25 september op de tweede plek. Gemiddeld zijn in ons land elke dag 47.000 mensen jarig, waarvan bijna 41.000 in Nederland geboren zijn.

Verwekt in december

Dat september zo’n populaire maand is, valt te verklaren. Reken maar uit: als je in september bent geboren, ben je hoogstwaarschijnlijk zo rond kerst en oud en nieuw verwerkt. Het is een knusse (en blijkbaar heel vruchtbare) tijd. Volgens het CBS hopen veel ouders op een lentekind, maar komt het kind pas een paar maanden later, omdat zwanger worden niet meteen lukt. De dag waarop de minste verjaardagen gevierd worden, is uiteraard op 29 februari. Er zijn dan slechts 9.842 Nederlanders jarig. Vanwege het schrikkeljaar komt deze datum maar eens in de vijf jaar voor. Ook 1 januari is met bijna 32.000 verjaardagen niet zo populair.

Kerstkinderen

Veel kinderen zijn dus tijdens de feestdagen verwerkt. Maar ons land telt ook behoorlijk wat kerstkindjes; baby’s die op eerste of tweede kerstdag worden geboren. Op eerste kerstdag vieren bijna 35.000 Nederlanders hun verjaardag. Een dag later is dat iets minder: bijna 33.000. Opvallend: kinderen tot 10 jaar vieren hun verjaardag het vaakst in de zomer, met een piek in september. Mensen tussen de 50 en 60 jaar werden vaker in de lente geboren.

Bron | RTL Nieuws, CBS, EenVandaag

Margriet.nl genomineerd voor Website van het Jaar

Banner Margriet website van het jaar Beeld Margriet
Beeld Margriet

Margriet is genomineerd in de categorie Lifestyle en die prijs willen we dolgraag winnen. Stemmen doe je hier (vergeet niet om de stem te activeren via de mail die je binnenkrijgt).

Maike AbmaGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden