Het Voedingscentrum onderzoekt onze vuilniszakken: dit verspillen we het meest
Voedingsresten weggooien: we doen het waarschijnlijk allemaal weleens. Iedere drie jaar analyseert het Voedingscentrum onze vuilniszakken, om te kijken hoeveel voedsel we verspillen. En wat blijkt? We gooien vooral steeds duurder eten zomaar weg. We vertellen je wat het meest verspilde product is.
Van een paasstol, tot koffiecups en resten uit maaltijdboxen. Dit is wat het Voedingscentrum allemaal vond.
Vuilniszakken doorzoeken
Hoe zit dat precies? Iedere drie jaar trekt het Voedingscentrum onze afvalzakken open. Die ongeveer 130 vuilniszakken uit verschillende Nederlandse gemeenten openen zij in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Het doel? Bekijken of we minder voedsel verspillen dan drie jaar geleden.
Duurdere producten weggooien
Een prettige taak is het waarschijnlijk niet, maar ook dit jaar werden de vuiniszakken weer doorzocht. Afvalonderzoeker Arno Vlooswijk vertelt aan het AD dat hij vooral veel koffiecups en plastic zakken soep tussen het afval vond. Wat hem het meest opviel? Dat de producten die gevonden worden steeds duurder zijn. “Franse kazen, chocolaatjes die vier euro per pakje kosten… ik verbaas me er echt over dat mensen zulke dingen weggooien”, aldus Arno. Waar het nu dus om Franse kazen, chocolade, koffiecups en plastic zakken soep gaat, kwamen de onderzoekers drie jaar geleden hele andere producten tegen. Toen ging het vooral om potten, blikken en filterkoffie.
Uit het onderzoek komt wel naar voren dat we sinds 2010 minder weggooien. Of dat ook geldt voor het onderzoek van dit jaar, moeten we nog even afwachten, want die resultaten krijgen we pas begin 2023. Vlooswijk vertelt daarentegen dat hij het afval eigenlijk steeds meer ziet toenemen: “Het lijkt wel alsof de afvalhoop ieder jaar groeit in plaats van slinkt.”
Wordt mijn afval doorzocht?
Je gooit je afval waarschijnlijk weg met het idee dat het gerecycled of verbrand wordt. Of jouw vuilniszak gebruikt wordt voor dit onderzoek weet je dus in eerste instantie niet en is ook niet iets waarvoor je toestemming voor hoeft te geven. Wel krijgen buurtbewoners waarvan het afval onderzocht wordt, een brief in de brievenbus waarin informatie over het onderzoek staat. Het onderzoek zelf is volledig anoniem en er wordt niet bijgehouden waar het afval vandaan komt.
Meest verspilde product
Onderzoeker en directeur van CREM Waste Management, Frits Steenhuisen, vertelt aan het AD dat het product dat het meest verspild wordt brood is. Ieder jaar staan de dierlijke producten in de top vijf. Hij geeft als tip om je neus en ogen te gebruiken om te kijken of je iets nog wel of niet kunt eten.
Het Voedingscentrum geeft verder als tips om overgebleven eten in te vriezen en een lijstje te maken van wat in de koelkast hoort en wat niet. Daarnaast komt er ook wat creativiteit bij kijken. Kijk bijvoorbeeld eens of je van aardappels en groenten nog een stamppot kunt maken. Van andere restjes kun je misschien ook weer een salade maken.
Bron | AD