Dit is het hitteprotocol Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Het hitteprotocol geldt: dít houdt dat in

Vrijdag en zaterdag wordt het erg warm in Nederland. In de provincies Zuid-Holland, Zeeland, Noord-Brabant en Limburg kunnen de temperaturen zelfs oplopen tot boven de 30 graden. Daarom heeft Rijkswaterstaat voor deze provincies het hitteprotocol in werking gesteld. Maar wat houdt dat protocol eigenlijk in?

Wanneer geldt het hitteprotocol?

Wanneer er sprake is van extreme warmte kan het hitteprotocol door Rijkswaterstaat worden ingezet. Er wordt dan gekeken naar de verwachte temperatuur in alle provincies. Wanneer er volgens het KNMI een kans van 70 procent of meer is op temperaturen van 30 graden of hoger, dan gaat het hitteprotocol gelden.

Wat gebeurt er tijdens het hitteprotocol?

Als het hitteprotocol geldt, worden alle automobilisten die met pech langs de weg staan geholpen. Bij een melding van een auto met pech, worden gestrande automobilisten meteen naar een veilige locatie met voorzieningen gebracht. Denk bijvoorbeeld aan een tankstation of een parkeerplaats. Op deze manier wordt voorkomen dat mensen lang in de hitte moeten wachten en op het warme asfalt moeten staan. Wanneer het erg heet is, kan de temperatuur van het asfalt namelijk oplopen tot boven de 50 graden. Het protocol geldt tussen 10.00 uur ‘s ochtends en 20.00 uur ‘s avonds.

Bereid jezelf goed voor

Rijkswaterstaat geeft het advies om jezelf goed voor te bereiden als je de weg op gaat. Neem op een warme dag voldoende water mee, zodat je jezelf goed kunt blijven hydrateren. Wanneer je niet voldoende drinkt neemt de concentratie op de weg af, wat voor onveilige situaties kan zorgen. Krijg je toch autopech? Wacht dan altijd achter de vangrail. Neem daarnaast een paraplu mee, zodat je die als parasol kunt gebruiken. Neem geen sigaretten mee in de berm: die kunnen met warm weer makkelijker zorgen voor een bermbrand.

Bron | Rijkswaterstaat

Lisa MancheGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden