Handen met kastanjes Beeld Getty Images/Westend61
Beeld Getty Images/Westend61

Het gevaar van kastanjes rapen: ‘Je steelt het eten van de dieren’

Elke herfst gaan we vol enthousiasme het bos in om paddenstoelen te plukken en kastanjes te rapen, ondanks dat dit eigenlijk verboden is. Officieel mag je helemaal niets meenemen uit het bos, maar vaak knijpen boswachters bij een paar kastanjes een oogje toe op één voorwaarde: neem niet teveel mee. “Je jat eten van de bosdieren,” zegt Erik de Jonge, boswachter bij Brabants Landschap.

Een eekhoorn eet eikeltjes en beukennootjes, maar wat veel bosbezoekers volgens de Erik de Jonge niet weten is dat bijna alle dieren in het bos afhankelijk zijn van de paddenstoelen, kastanjes, eikels en beukennootjes.

Stelen van de dieren

Ook deze herfst ziet De Jonge het veel gebeuren: mensen die met boodschappentassen vol nootjes en paddenstoelen het bos verlaten. Herten, vogels, reeën, muizen, wilde zwijnen en hazen; ze eten allemaal van de boomvruchten en paddenstoelen. “Als je daar kilo’s van wegharkt, dan steel je dus eigenlijk het eten van de dieren. Hun voedselvoorraad wordt aangetast,” legt de boswachter uit. “Een handjevol mag, voor een herfsttafel thuis. Hartstikke leuk voor het herfstgevoel. Vooral doen,” zegt de Jonge. “Maar niet meer dan dat. De dieren hebben het elke winter weer pittig, het is niet voor niets dat juist vlak vóór de winter die boomvruchten naar beneden vallen.”

Zorgen om de voedselketen

Je staat er misschien niet bij stil, maar als een muis niet voldoende kan eten omdat er niet genoeg boomvruchten zijn, heeft de hele voedselketen daar last van. “De dieren die muizen eten, zoals uilen, sterven hierdoor ook. Als we een slecht muizenjaar hebben, sterft 80 procent van de uilenpopulatie.” Vorig jaar waren er extreem weinig eikels. In dit jaar zijn er ook ontzettend veel jonge zwijnen doodgegaan, vertelt De Jonge.

“De hete zomer heeft de natuur ontzettend aangetast, waardoor er veel droge bossen zijn ontstaan. Je ziet daar veel hulzen van de eikels en kastanjes liggen, zonder vruchtvlees. Als je dáár dan gaat rapen, blijft er helemaal niets over.”

Niet alleen de boswachters, maar ook Staatsbosbeheer, eigenaar van meer dan honderd bossen en natuurgebieden, maakt zich zorgen om de kastanjerapers. “We zien het elk jaar weer en het is niet goed. Er zitten mineralen en vitamines in die voor de dieren onmisbaar zijn. In principe hoor je niets mee te nemen uit de natuur,” meldt Marcel van Dun, woordvoerder van Staatsbosbeheer. Daarnaast kunnen er uit de boomvruchten die op de grond liggen weer nieuwe bomen groeien.

Gedoogd

Mensen mogen ongeveer een champignonbakje vol meenemen, dat wordt gedoogd. Wie zich daar niet aan houdt, kan worden beboet. Volgens Van Dun lopen er in de bossen van Staatsbosbeheer honderden boswachters rond die ook boa zijn en dus boetes mogen uitdelen.

Volgens de wet valt het stelen uit het bos onder ‘enkelvoudige stroperij’. “Stroperij is een vorm van diefstal, het is toe-eigenen van natuurlijke zaken die niet van jou zijn, maar op het grondgebied liggen of staan van een andere eigenaar.” Naast het krijgen van een boete voor te veel rapen, kun je ook beboet worden voor het verlaten van de gebaande bospaden. Veel mensen gaan van de paden af om meer te kunnen rapen en dat mag ook niet volgens Van Dun. “Je verstoort dan de bosgrond, de stilte en het leefgebied van de dieren.”

Bron | RTL Nieuws

Sanne van der LindenGetty Images/Westend61

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden