Huub van der Lubbe stopt ermee: De Dijk stopt Beeld ANP /  ANP
Beeld ANP / ANP

Het doek valt na 41 jaar voor De Dijk: zanger Huub van der Lubbe kondigt afscheid aan

Na 41 jaar stopt De Dijk ermee. Zanger van de groep, Huub van der Lubbe, kondigt zijn afscheid aan in De Volkskrant.

De groep maakt de laatste tournee, die duurt tot eind december, af en daarna is het klaar.

Beslissing van Huub van der Lubbe

Onderling was de beslissing al genomen, maar nu is het bericht de wereld in. Tegen de Volkskrant zegt Huub: “Dat het in de krant komt, is het laatste zetje. We hadden aan het eind van het jaar met stille trom kunnen vertrekken, maar we hebben hiervoor gekozen: transparant zijn."

Huub maakt de keuze om te stoppen. Hij geeft aan dat het puur zijn beslissing is geweest, “want de jongens vinden het helemaal niks, die waren liever nog jaren doorgegaan.” Op de site van de band is te lezen dat de overige bandleden het jammer vinden dat de zanger vertrekt, maar ze respecteren zijn beslissing.

41 jaar lang een band

In 1981 begon het avontuur van De Dijk. In 1982 bracht de band het eerste album uit, waarna hits als Bloedend Hart, Mag het licht uit en Als ze er niet is volgden. Ook won de band verschillende prijzen, zoals de Zilveren Harp in 1987, de Gouden Harp in 1993, de Edison Oeuvreprijs in 2005 en de Popprijs in 2008. Op de site van de band geeft Huub aan dat de band, de muziek en het publiek hem in al die jaren alles gebracht hebben waar hij ooit van droomde, maar na veertig jaar is het wat hem betreft tijd voor iets nieuws. Nu dat nog kan. “Het leven met De Dijk, hoe prachtig ook: ik ken het. Het biedt niet meer de verrassing waarvoor ik ooit in de muziek ging. En ik voel er niet zoveel voor om in herhaling te vallen," aldus Huub.

Een laatste tour

De band sluit het tijdperk af met een laatste tour. Daarover zegt Huub in de Volkskrant het volgende: “Het zal hoe dan ook een proces zijn. Daarom is het ook fijn dat we nog gaan touren, dan kan het spelenderwijs een beetje inzinken bij iedereen.” De laatste tour gaat langs openluchttheaters, festivals en popzalen en op zaterdag 1 oktober zal er een speciale show in de Ziggo Dome zijn. De kaartverkoop voor die show start op vrijdag 3 juni via www.dedijkziggodome.nl.

‘Doorjakkeren wil ik niet meer’

Een aantal jaar geleden spraken we Huub in Margriet. Ook toen gaf hij al aan dat de band de nodige rustpauzes neemt, tussen alle bedrijven door. “Dat doorjakkeren, dat wil ik niet meer." Ook sprak hij in dat interview wijze woorden over kwetsbaarheid: “Het leven is kwetsbaar en die kwetsbaarheid mag je best laten zien. Ieder van ons probeert, vergist zich, loopt ergens tegenaan, zit in de put, probeert opnieuw, zoekt vrienden. Het gaat allemaal niet vanzelf.” Hij wilde ook iets kwijt over geluk: “Geluk is een vluchtige toestand. Heel af en toe komt het voorbij en dan moet je het grijpen. Als je leert omgaan met het feit dat het leven niet altijd een feest is, kun je het beter aan. Het is ook goed als mensen hun kinderen hier vertrouwd mee laten raken, dat maakt ze sterk.”

Bron | De Dijk, Volkskrant, Linda

Nynke KooyANP / ANP
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden