Margriet logo
Het definitieve prijsplafond is berekend: dit ga je betalen Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Het definitieve prijsplafond is berekend: dit ga je betalen

Een prijsplafond voor energie: er wordt al langere tijd over gesproken. Op vrijdag 9 december was de kogel door de kerk en werd gedeeld dat het prijsplafond vanaf 1 januari 2023 definitief in gaat voor consumenten. Wat betekent deze regeling voor onze portemonnee?

Dit prijsplafond zal gaan gelden voor alle huishoudens en andere afnemers die een kleinverbruikersaansluiting op het elektriciteits- en gasnet of een aansluiting op een warmtenet hebben. De enige groep waarvoor nog geen definitieve afspraken zijn, is voor mensen met blokverwarming of blokelektriciteit. Voor deze groep wordt ‘met spoed’ aan een aparte regeling gewerkt.

Een prijsplafond op energie

Er werd lang gesproken over een prijsplafond op energie. De prijzen blijven stijgen en voor steeds meer huishoudens wordt het moeilijk om die lasten te betalen. Om die reden wordt er een maximum prijs gesteld aan energie: 1,45 euro per m3 gas en 0,40 euro per kilowattuur kWh stroom. Dit geldt niet voor het hele verbruik, want daar zit ook een maximum aan. Boven een jaarverbruik van 1200 m3 gas betaal je de normale prijzen. Hetzelfde geldt voor een jaarverbruik boven de 2900 kWh stroom. Is je huis aangesloten op een warmtenet? Dan betaal je 47,38 euro per gigajoule (GJ) tot een jaarverbruik van 37 GJ.

Hoe kom je in aanmerking?

Om aanspraak te maken op het prijsplafond, hoef je zelf niets te doen. De energiebedrijven voeren de regeling uit en zorgen ervoor dat je de juiste prijs betaalt. Datzelfde geldt voor de energiecompensatie van 190 euro die je zowel in november als december ontvangt. Heb je deze niet ontvangen of ben je benieuwd hoe je deze ontvangt? Informeer daarover bij je energieleverancier.

Maximale winstmarge

Een prijsplafond komt er niet zomaar. De kosten die consumenten minder betalen, moeten wel gewoon gedekt worden. Als dat niet gebeurt, ontstaat namelijk een gat bij de energieleveranciers. Het bedrag dat de klant nu niet hoeft te betalen, wordt betaald door de staat. Daarbij kwam alleen wel een ander probleem kijken: het kabinet was bang dat energieleveranciers winst zouden maken met geld uit de staatskas. Om die reden is er nu een maximale winstmarge voor energieleveranciers. Zij mogen geen hogere winstmarge hebben dan het gemiddelde van voorgaande jaren. Mocht dat wel zo zijn, dan moet het deel van de subsidie dat te veel gegeven is, terugbetaald worden.

Bron | NOS, Radar

Nynke KooyGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden