BA.2 besmettelijkere broertje omikron Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Het besmettelijkere broertje van omikron: dít weten we tot nu toe over BA.2

Dat de omikronvariant van het coronavirus een stuk besmettelijker is dan voorgaande mutaties, dat wist je waarschijnlijk al. Maar er rukt in steeds meer landen ook een subvariant van omikron op, genaamd BA.2. En dat ‘broertje’ van het virus zou zelfs nóg besmettelijker zijn.

We leggen je uit wat we hier tot nu toe over weten.

BA.2: de besmettelijkere variant van omikron

Van alfa tot omikron: er zijn al meerdere mutaties van het coronavirus de wereld over gegaan. Inmiddels is de omikronvariant in ons land dominant en stijgen de besmettingsaantallen razendsnel. Toch staat er alweer een nieuwe versie van het virus klaar: BA.2, ook wel het broertje of de subvariant van omikron genoemd. Aan RTL Nieuws legt Harald Wychel van het RIVM uit dat het dus niet gaat om een volledig nieuwe mutatie, waarbij het virus er heel anders uitziet (zoals het verschil tussen de deltavariant en omikron), maar is het virus bij een subvariant maar een klein beetje gemuteerd. Daarom is de BA.2 variant nog steeds omikron, maar is dit net anders dan de ‘klassieke’ versie. Het grote verschil? De BA.2 variant is nóg besmettelijker dan omikron.

Ook zou je volgens Deense viroloog Anders Fomsgaard na een besmetting met de normale omikronvariant opnieuw besmet kunnen raken met de BA.2 subvariant. Hierdoor zou je in theorie dus snel achter elkaar opnieuw corona kunnen krijgen. Toch is er nog te weinig duidelijk over deze subvariant om hier echt harde conclusies over te trekken.

Dominant

Wanneer een nieuwe mutatie of subvariant besmettelijker is dan de voorganger, dan wordt de variant op den duur dominant. Dat is in onder andere Denemarken al het geval. Daar zorgt het nieuwe broertje van omikron al voor ongeveer de helft van de besmettingen. Verder is deze subvariant tot nu toe in nog 56 andere landen opgedoken.

Lees ook: Nieuw RIVM-onderzoek: halve dag eerder klachten bij omikronvariant

Ziekmakender of niet?

Het lijkt er uit de cijfers van Denemarken tot nu toe op dat de BA.2 subvariant dus wel besmettelijker is dan de normale omikronvariant, maar gelukkig niet ziekmakender. Ook Boris Pavlin van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) meldt dat er in de landen waar BA.2 oprukt geen hogere pieken in het aantal ziekenhuisopnames te zien zijn. Deze subvariant kan op dat vlak waarschijnlijk als gelijkwaardig aan de normale omikronvariant worden gezien.

Beschermen vaccins nog tegen BA.2?

Volgens Wychel is het nog niet bekend wat het effect van BA.2 is op de werkzaamheid van de huidige vaccins. Omdat deze subvariant er pas kort is, is het nog te vroeg om daar echt iets over te kunnen zeggen. Wel lijkt het er volgens verschillende experts op dat de vaccins nog steeds goed beschermen tegen een ernstig verloop van de ziekte, ziekenhuisopnames en de kans op overlijden.

Bron | RTL Nieuws, BBC, Het Laatste Nieuws
Beeld | Getty Images

Maryse De BruijneGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden