null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Herkenbaar? Dít zijn de karaktertrekken van een ochtendmens

Vind je het heerlijk om bij het krieken van de dag je bed uit te stappen? In alle rust je krantje lezen voordat de dagelijkse beslommeringen weer beginnen. Of te genieten van je kopje koffie als de vogeltjes net beginnen te fluiten. Ochtendmensen zijn 's ochtends vroeg het meest productief en creatief, in tegenstelling tot avondmensen. En dat heeft alles te maken met genen, leeftijd en hoe licht het buiten is. Maar wat zijn nou de echte verschillen in karakter tussen een ochtendmens en een avondmens?

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er nogal wat verschillen tussen beide types te zitten.

Circadiaans ritme

Niet iedereen krijgt op hetzelfde moment het seintje om wakker te worden of in slaap te vallen. Dit heeft voor een groot deel te maken met genen en je biologische klok. Zo vertoont ons lichaam gemiddeld een piek in lichaamstemperatuur tussen 20.00 uur en 21.00 uur ‘s avonds en een dip in lichaamstemperatuur rond 06.00 uur ‘s ochtends. Alleen die biologische processen - ook wel circadiaans ritme genoemd - lopen niet bij iedereen gelijk. En daar zit het grootste verschil tussen een ochtend- en een avondmens.

Mensen met een kort circadiaans ritme vertonen eerder op de dag een piek in lichaamstemperatuur en krijgen hierdoor ook eerder op de dag een slaperig gevoel dan mensen met een langer circadiaans ritme, de avondmensen. De laatstgenoemden hebben moeite met het vroege opstaan, omdat hun temperatuur niet daalt rond 6 uur ‘s ochtends. Avondmensen zullen het dus minder waarderen als je ze wekt vroeg in de ochtend.

Lees ook:

Naast ochtend- en avondmensen bestaan er ook déze 4 type mensen

Verschillende karaktertrekken

Maar ben je nou beter af als ochtendmens? Dat ligt eraan. Er valt voor beide types wel iets te zeggen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat ochtendmensen over meer zelfdiscipline beschikken, vasthoudender zijn en beter bestand tegen moeheid en frustraties. Ook blijkt uit het wetenschappelijk onderzoek dat ochtendmensen minder direct zijn en spanning en opwinding opzoeken. Ze blijken doorgaans heel gewetensvol te zijn en minder open in vergelijking met avondmensen. Aan de andere kant zijn avondmensen volgens onderzoekers impulsiever, creatiever en temperamentvoller dan ochtendmensen.

Lees ook:

Geef toe: welke van déze 5 smoezen gebruik jij om niet op tijd te gaan slapen?

Zo zie je maar dat er voor elk type wat te zeggen valt en er bij beide types, zowel bij een ochtendmens als een avondmens, positieve en negatieve eigenschappen te noemen zijn. Wil je toch je biologische klok een beetje manipuleren, dan kun je dat bijvoorbeeld doen met behulp van een lichtwekker. Als je normaal vaak de snoozeknop gebruikt en moeite hebt om op te staan kan een wake-uplight ervoor zorgen dat je wel op tijd wakker wordt.

Bron | NSMBL

Beeld | Getty Images

Inge DalGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden